Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 06. 2024.
Prijava
CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=703447

Predstavnici HBK i BKBiH čestitali Pesah

Autor: D. P. / 05. 04. 2023.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša uputio je čestitku za blagdan Pesaha glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotelu Da-Donu i glavnom rabinu Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj Lucianu Moši Preleviću. Čestitku prenosimo u cijelosti.

“Pridružujem se radosnom ozračju proslave blagdana Pesaha kojim se dragi židovski narod spominje čudesnog Božjeg zahvata izbavljenja iz egipatskog ropstva. Taj veliki događaj do današnjih dana je ostao trajnim nadahnućem u nastojanjima oko slobode i dostojanstva svake ljudske osobe i svakoga naroda.

Budimo ujedinjeni u tim nastojanjima da ovaj svijet koji nam je svima od Boga darovan bude sve više mjesto slobode, mira i ljubavi te sloge, zajedništva i uzajamnog poštovanja među svim ljudima.

U duhu toga zajedništva i s osjećajima bratskog poštovanja od srca Vam gospodine rabine, kao i Vašoj obitelji i svim članovima Vaše zajednice osobno čestitam blagdan Pesaha kao i u ime članova Hrvatske biskupske konferencije i katoličkih vjernika u Republici Hrvatskoj, uz iskrene želje da Vam Svemogući udijeli svoj mir i obilje radosti i svakoga blagoslova.”

Prigodom blagdana Pesah, predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za odnos sa Židovima i muslimanima požeški biskup Antun Škvorčević uputio je čestitku glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotelu Da-Donu i glavnom rabinu Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj Lucianu Moši Preleviću, kojemu je zahvalio i za sudjelovanje na međureligijskoj molitvi u Jasenovcu. Čestitku prenosimo u cijelosti.

“Od srca čestitam Pesah Vama i svim članovima židovske zajednice u Hrvatskoj sa željom da spomen oslobođenja izraelskog naroda iz egipatskog ropstva, bude nadahnuće i ohrabrenje u našim nastojanjima oko izlaska iz svakovrsnih suvremenih nesloboda.

Događaj oslobođenja Židova iz egipatskog sužanjstva duboko je u svijest čovječanstva ugradio uvjerenje da je sloboda u svom najdubljem smislu, uključujući i pobjedu nad smrću, dostižna s Bogom, i da je ona njegov dragocjeni dar. To je baština vjere koju kršćani ispovijedaju i slave na Uskrs.

Združen s Vama u istoj nadi, uz molitvu da svi u Hrvatskoj porastemo u istinskoj slobodi koja nas međusobno zbližava, s izrazima osobitog poštovanja, srdačno Vas pozdravljam”, piše biskup Škvorčević.

Kardinal Josip Bozanić u čestitkama je istaknuo: “Svake se godine u Vazmenome bdjenju, slušajući navještaj Riječi Božje o oslobođenju iz egipatskoga ropstva, i mi kršćani vraćamo u blaženu noć slobode i otkupljenja, prijelaza iz ropstvo u slobodu. Neka i ove godine slavljenje Pashe bude snažan poticaj za prenošenje vjere u Boga Stvoritelja koji pun milosrđa i ljubavi prilazi čovjeku i nudi mu svoje spasenje.”

Vrhbosanski nadbiskup metropolit i predsjednik Biskupske konferencije BiH Tomo Vukšić u povodu nastupajućeg židovskog blagdana Pesaha uputio je čestitku predsjedniku Židovske zajednice u BiH Jakobu Finciju, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Vrhbosanske nadbiskupije.

“U povodu blagdana Pesaha kojega Židovi, puni zahvalnosti prema Bogu osloboditelju, proslavljaju i sjećaju se kraja ropstva pod faraonskom vlašću i izlaska naroda iz ropstva u slobodu u obećanu zemlju, svoj braći i sestrama židovske vjere izražavam najiskrenije čestitke i molim Božji blagoslov da ih dragi Bog uvijek štiti i obdari trajnom slobodom i mirom u njihovim dušama i savjestima te društvenim mirom i slobodom u svim krajevima u kojima žive”, poručio je mons. Vukšić. (IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva