Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 02. 06. 2023.
Prijava
CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=703447

Predstavnici HBK i BKBiH čestitali Pesah

Autor: D. P. / 05. 04. 2023.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša uputio je čestitku za blagdan Pesaha glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotelu Da-Donu i glavnom rabinu Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj Lucianu Moši Preleviću. Čestitku prenosimo u cijelosti.

“Pridružujem se radosnom ozračju proslave blagdana Pesaha kojim se dragi židovski narod spominje čudesnog Božjeg zahvata izbavljenja iz egipatskog ropstva. Taj veliki događaj do današnjih dana je ostao trajnim nadahnućem u nastojanjima oko slobode i dostojanstva svake ljudske osobe i svakoga naroda.

Budimo ujedinjeni u tim nastojanjima da ovaj svijet koji nam je svima od Boga darovan bude sve više mjesto slobode, mira i ljubavi te sloge, zajedništva i uzajamnog poštovanja među svim ljudima.

U duhu toga zajedništva i s osjećajima bratskog poštovanja od srca Vam gospodine rabine, kao i Vašoj obitelji i svim članovima Vaše zajednice osobno čestitam blagdan Pesaha kao i u ime članova Hrvatske biskupske konferencije i katoličkih vjernika u Republici Hrvatskoj, uz iskrene želje da Vam Svemogući udijeli svoj mir i obilje radosti i svakoga blagoslova.”

Prigodom blagdana Pesah, predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za odnos sa Židovima i muslimanima požeški biskup Antun Škvorčević uputio je čestitku glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotelu Da-Donu i glavnom rabinu Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj Lucianu Moši Preleviću, kojemu je zahvalio i za sudjelovanje na međureligijskoj molitvi u Jasenovcu. Čestitku prenosimo u cijelosti.

“Od srca čestitam Pesah Vama i svim članovima židovske zajednice u Hrvatskoj sa željom da spomen oslobođenja izraelskog naroda iz egipatskog ropstva, bude nadahnuće i ohrabrenje u našim nastojanjima oko izlaska iz svakovrsnih suvremenih nesloboda.

Događaj oslobođenja Židova iz egipatskog sužanjstva duboko je u svijest čovječanstva ugradio uvjerenje da je sloboda u svom najdubljem smislu, uključujući i pobjedu nad smrću, dostižna s Bogom, i da je ona njegov dragocjeni dar. To je baština vjere koju kršćani ispovijedaju i slave na Uskrs.

Združen s Vama u istoj nadi, uz molitvu da svi u Hrvatskoj porastemo u istinskoj slobodi koja nas međusobno zbližava, s izrazima osobitog poštovanja, srdačno Vas pozdravljam”, piše biskup Škvorčević.

Kardinal Josip Bozanić u čestitkama je istaknuo: “Svake se godine u Vazmenome bdjenju, slušajući navještaj Riječi Božje o oslobođenju iz egipatskoga ropstva, i mi kršćani vraćamo u blaženu noć slobode i otkupljenja, prijelaza iz ropstvo u slobodu. Neka i ove godine slavljenje Pashe bude snažan poticaj za prenošenje vjere u Boga Stvoritelja koji pun milosrđa i ljubavi prilazi čovjeku i nudi mu svoje spasenje.”

Vrhbosanski nadbiskup metropolit i predsjednik Biskupske konferencije BiH Tomo Vukšić u povodu nastupajućeg židovskog blagdana Pesaha uputio je čestitku predsjedniku Židovske zajednice u BiH Jakobu Finciju, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Vrhbosanske nadbiskupije.

“U povodu blagdana Pesaha kojega Židovi, puni zahvalnosti prema Bogu osloboditelju, proslavljaju i sjećaju se kraja ropstva pod faraonskom vlašću i izlaska naroda iz ropstva u slobodu u obećanu zemlju, svoj braći i sestrama židovske vjere izražavam najiskrenije čestitke i molim Božji blagoslov da ih dragi Bog uvijek štiti i obdari trajnom slobodom i mirom u njihovim dušama i savjestima te društvenim mirom i slobodom u svim krajevima u kojima žive”, poručio je mons. Vukšić. (IKA / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva