Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 03. 2023.
Prijava

Poziv u pomoć upućen papi Franji iz Mariupolja

Autor: Ekumena

Vapaj za pomoć pokušava doći što je više moguće, dalje od putanje projektila; do Pape, ”posljednjeg uporišta nade”. Čini se gotovo kao da se čuje tutnjava topništva iza riječi dugog, dostojanstvenog i očajničkog apela koji su papi Franji uputile ”majke, supruge i djeca branitelja Mariupolja”, kako stoji u potpisu pisma pristigloga u Vatikan, u ruke kardinala Michaela Czernyja.

To pismo, upućeno Papi svjedoči ono što on govori od samoga početka – istaknuo je kardinal u razgovoru za vatikanske medije – posebno u uskrsnoj poruci Urbi et Orbi, kada je jasno govorio o potpunoj nerazumnosti rata.

Pismo je pročelniku ad interim Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja dostavio novinar Saken Aymurzaev, s ukrajinske državne televizije UATV-channel. Dvije ispisane stranice prikazuju ono što vijesti govore već previše tjedana, agoniju grada-mučenika sukoba u Ukrajini.

Grad je pretvoren u pepeo – stoji u pismu – pod napadima 24 sata dnevno, epicentar humanitarne katastrofe bez presedana u Europi XXI. stoljeća, koja će sigurno ponovno potaknuti pitanje nedopustivosti opsade gradova, s neselektivnim napadima, neopravdanim razaranjem i neopisivim patnjama onih koje, naprotiv, štiti međunarodno humanitarno pravo.

Sveti Oče, još je uvijek moguće pomoći patnicima, iako je broj onih koji više ne izdržavaju svakoga dana sve veći – stoji u pismu. Žene i djeca onih koji još uvijek ustraju u Mariapolju – među kojima je i oko stotinu žena u uniformama, uglavnom liječnice i kuharice – pišu Papi o prisutnosti stotina ranjenih, civila i vojnika, koji su bez ikakve terapije zbog toga što nema više lijekova ni sredstava za dezinfekciju, te ih se stoga mora evakuirati s bojišta.

U pismu se posebno opisuje stanje u tvornici Azovstal, čeličani koja je postala bojište odlučujuće bitke, i u kojoj se, uz ukrajinsku vojsku, nalazi još oko 1000 civila. ”Na početku borbi ti su ljudi mislili da će im život s vojnicima, osim sigurnosti pružiti i mogućnost da dobiju hranu, vodu i medicinsku skrb – stoji u pismu. Umjesto toga, za mnoge žene i djecu, ono što se činilo utvrdom, sada je postalo zamka, nedostižna čak i samo za dostavu hrane i vode za piće”.

”Ta očajnička peticija upućena je također svima koji imaju mogućnost pomoći s humanitarnim koridorima, s prekidom vatre, što je upravo u ovom trenutku potrebno u toj situaciji” – objasnio je kardinal Czerny te dodao da je to trenutak u kojemu, uz vjeru i radost uskrsnuća, trebamo znati istodobno nositi trpljenje i agoniju naše braće i sestara u Ukrajini, kao i na brojnim drugim mjestima u svijetu gdje vlada ta strašna nerazumnost rata.

”Žene, djeca i ranjenici ne zaslužuju takvu smrt u očima svijeta, oni su današnji mučenici. Vaša će pomoć u njihovoj evakuaciji iz Mariupolja postati uistinu očinski čin, pomoć dobroga pastira i istinski čin milosrđa” – stoji na kraju pisma-apela upućenoga papi Franji. (VN / D. P.)

 

Objavljeno u: Mir, Papa Franjo, Svijet
Oznake: Ekumena, Mariupolj, Mir, Ukrajina

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva