Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 16. 04. 2024.
Prijava

Poljska Crkva patrijarhu Kirilu: Pozovite Putina da zaustavi rat!

Autor: Ekumena

Predsjednik Poljske biskupske konferencije, mons. Stanislaw Gadecki, uputio je pismo patrijarhu Moskve i čitave Rusije Kirilu sa snažnim pozivom da se zaustavi eskalacija nasilja.

“Molim vas s najvećom poniznošću da pozovete na povlačenje ruskih jedinica iz suverene države Ukrajine”, jedan je od snažnih zahtjeva predsjednika Poljske biskupske konferencije mons. Stanislawa Gądeckog u pismu patrijarhu Moskve i cijele Rusije Kirilu, upućen 2. ožujka.

“Molim te, brate, da pozoveš Vladimira Putina da zaustavi ovaj besmisleni rat protiv ukrajinskog naroda, u kojem se ubijaju nevini ljudi, a patnje pogađaju ne samo vojnike, već i civile, posebno žene i djecu”, napisao je mons. Gądecki .

U skladu s izjavama pape Franje o ratu kao “ludilu”, nadbiskup Gądecki drži da je rat uvijek poraz čovječanstva. Spominjući se jednog prijašnjeg pisma koji je uputio, poljski je nadbiskup podsjetio da je rat utoliko besmisleniji zbog blizine dviju zemalja i njihovih kršćanskih korijena.

“Je li dopušteno uništiti kolijevku kršćanstva na slavenskom tlu, mjesto gdje je kršten Rus”, napisao je nadbiskup aludirajući na pokrštenje kneza Vladimira Velikog, vladara Kijevske Rusije, 988. godine, događaj koji je doveo do početka širenja kršćanstva u Rusiji.

“Nijedan razlog, nikakvo obrazloženje ne može opravdati odluku o pokretanju vojne invazije na neovisnu državu, bombardirajući stambena naselja, škole ili vrtiće”, napisao je.

Poljski je nadbiskup zamolio patrijarha Kirila da pozove ruske vojnike da ne sudjeluju u tom nepravednom ratu, da odbiju izvršavati zapovijedi koje vode mnogim ratnim zločinima. “Odbijanje izvršavanja zapovijedi u takvoj situaciji moralna je obveza”, stoji u pismu mons. Gądeckog. Zamolio je i da patrijarh pozove svu pravoslavnu braću u Rusiji na post i molitvu za uspostavljanje pravednog mira u Ukrajini.

Tiskovni je ured Poljske BK istaknuo kako je to drugi put da se predsjednik BK obraća patrijarhu Kirilu. Prethodna je poruka poslana 14. veljače i bila je upućena pravoslavnim vladikama i katoličkim biskupima Rusije i Ukrajine. Tada je mons. Gądecki apelirao da se ujedine duhovni napori Kristovih sljedbenika raznih denominacija u Rusiji, Ukrajini i Poljskoj kako bi se odagnao bauk novog rata na njihovim prostorima. (VN / D. P.).

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva