Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 06. 2024.
Prijava

Patrijarh Tawadros II. govorio je na općoj audijenciji zajedno s papom Franjom

Autor: D. P.

Papa Tawadros II., poglavar Koptske pravoslavne Crkve, govorio je u srijedu na općoj audijenciji u Vatikanu zajedno s papom Franjom, pedeset godina nakon povijesnog kristološkog sporazuma između dviju Crkava, napominjući da ”ovaj posjet nas približava danu kada ćemo biti jedn.

Papi se na redovnoj općoj audijenciji u srijedu, 10. svibnja pridružio papa Tawadros II., poglavar Koptske pravoslavne Crkve, koji je došao u Rim na poziv pape Franje kako bi zajedno obilježili 50. obljetnicu povijesnog susreta njihovih prethodnika, svetog Pavla VI. i pape Shenoude III., koji se održao u svibnju 1973. godine.

Nakon obraćanja Tawadrosa II., Papa je uputio svoj pozdrav. Na kraju opće audijencije, Papa i Tawadros II. izmolili su Očenaš i udijelili svoj blagoslov prisutnim vjernicima.

U četvrtak, 11. svibnja, patrijarh Tawadros II. privatno će se susresti s papom Franjom, s kojim će imati trenutak zajedničke molitve. Potom slijedi odlazak u Dikasterij za promicanje jedinstva kršćana. Patrijarh će se također susresti s vjernicima koptske zajednice koji žive u Rimu, za koje će u nedjelju, 14. svibnja, slaviti euharistijsku liturgiju u papinskoj bazilici svetog Ivana Lateranskog u Rimu.

Riječi pape Franje

”S velikom radošću”, rekao je papa Franjo, ”danas pozdravljam Njegovu Svetost Tawadrosa II., papu iz Aleksandrije i patrijarha Stolice svetoga Marka”.

”Dragi prijatelju i brate Tawadrosu”, nastavio je, ”zahvaljujem Ti što si prihvatio moj poziv na ovu dvostruku obljetnicu i molim da svjetlo Duha Svetoga obasja Tvoj posjet Rimu”.

”Od srca Ti zahvaljujem na Tvom predanom zalaganju na sve većem prijateljstvu između Koptske pravoslavne Crkve i Katoličke Crkve”, dodao je papa Franjo.

Odloživši na trenutak svoj pripremljeni govor, pogledao je papu Tawadrosa II., našalivši se da, iako njih dvoje razgovaraju svake godine telefonom, ”ostajemo dobra braća i nismo se svađali!”.

Papa Franjo završio je svoje obraćanje riječima upućenim koptskim biskupima i vjernicima okupljenim na Trgu svetog Petra.

”Zajedno s vama”, rekao je rimski biskup, ”preklinjem Svemogućeg Boga da nam, po zagovoru svetaca i mučenika Koptske Crkve pomogne rasti u zajedništvu, u jedinstvenoj i svetoj vezi vjere, nade i kršćanske ljubavi. Kad smo kod mučenika Koptske Crkve, a to su ujedno i naši mučenici, želim podsjetiti na mučenike na libijskoj plaži, koji su mučenicima proglašeni prije nekoliko godina”.

Molitva za Ukrajinu

Nakon pozdrava na raznim jezicima – uključujući i onaj talijanskim vjernicima papa Franjo ih je potaknuo da se mole Blaženoj Djevici Mariji ”u njoj posvećenom mjesecu”, te njenom zagovoru povjerio ”napaćenu Ukrajinu”.

Pozdrav Tawadrosa II.

”Ljubljeni brate, Vaša Svetosti papa Franjo”, rekao je papa Tawadros II., ”Krist je uskrsnuo, uistinu je uskrsnuo!”.

Koptski pravoslavni poglavar prisjetio se svog posljednjeg posjeta Trgu svetog Petra, na današnji dan prije deset godina. ”Gledam ovo mjesto”, rekao je, ”i vraćam se u sjećanju deset godina unatrag, na ovaj isti datum, pamteći ljubav s kojom ste me dočekali, zajedno s izaslanstvom Koptske Crkve”.

Papa Tawadros II. podsjetio je da je tom prilikom, 10. svibnja 2013., predložio da se taj datum svake godine slavi kao ”Dan koptsko-katoličkog prijateljstva”. Od tada, rekao je, papa Franjo i on čuju se telefonski 10. svibnja svake godine.

Koptski pravoslavni vođa zahvalio je papi Franji na njegovu posjetu Egiptu 2017., podsjećajući da ta zemlja – u kojoj je sjedište njegove Crkve – ima drevne kršćanske korijene i bila je zemlja u kojoj je rođeno monaštvo.

”Unatoč razlikama u našim korijenima i pripadnostima”, rekao je, ”sjedinjeni smo ljubavlju Kristovom koja prebiva u nama i mnoštvom naših apostolskih otaca i svetaca koji nas okružuju i vode”. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva