Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 17. 06. 2024.
Prijava

Patrijarh ruski Kiril suosjeća sa Rusima, Ukrajincima i drugim pogođenim narodima

Autor: Ekumena

Patrijarh Moskve i čitave Rusije Kiril izrazio je zabrinutost zbog ruskog rata u Ukrajini. U izjavi objavljenoj u četvrtak 24. veljače popodne na mrežnoj stranici Patrijaršije izjavio je da patnju uzrokovanu ovim događajem doživljava s dubokom boli.

”Kao patrijarh cijele Rusije i primas Crkve čije je stado u Rusiji, Ukrajini i drugim zemljama, duboko suosjećam sa svima koji su pogođeni tragedijom”, izjavio je patrijarh.

Poglavar Ruske Pravoslavne Crkve pozvao je zaraćene strane da učine sve kako bi se izbjegle civilne žrtve. ”Sav kler i laici trebaju pružiti svu moguću pomoć pogođenima, uključujući izbjeglice, beskućnike i osobe bez sredstava za život”, rekao je.

Moskovski patrijarh (distancirajući se od Vladimira Putina koji je izjavio da ne postoji ukrajinska nacija) podsjetio je da ”ruski i ukrajinski narod veže stoljetna povijest” koja seže do krštenja Rusije. Izrazio je nadu da će ove Bogom dane zajednica pridonijeti prevladavanju podjela i proturječnosti koje su dovele do sadašnjeg sukoba.

”Cijela Ruska Pravoslavna Crkva treba se usrdno moliti za brzu obnovu mira. Neka Bog zaštiti ruski, ukrajinski i druge narode koji su duhovno ujedinjeni kroz našu Crkvu”, rekao je patrijarh Kiril kako se može čitati na stranici patrijaršije.

Kako se ranije govorilo, tijekom ove godine bi trebalo biti održan drugi susret pape Franje i patrijarha ruskog Kirila, saznajemo da bi to moglo biti u lipnju ili u srpnju, a razmatra se opcija da sastanak buđe održan u Europi na tlu jedne manje slavenske države.

U tom kontekstu bi trebalo promatrati i pohod pape Franje Veleposlanstvu Ruske Federacije pri Svetoj Stolici koji je održan u petak nešto iza podneva, koji je trajao 35 minuta, i koji je Papa posvetio razgovorima o ratu u Ukrajini.

Kardinal Državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin je dao jasne upute apostolskom nunciju u Kijevu, nadbiskupu Visvaldasu Kulbokasu, koji je jedan od posljednjih akreditiranih diplomata koji je ostao u ukrajinskome glavnom gradu Kijevu. (D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva