Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Patrijarh Porfirije i kardinal Schönborn (Foto: SPC.rs)

Patrijarh Porfirije u Austriji uručuje kardinalu Schönbornu najveće crkveno odlikovanje

Autor: D. P. / 10. 06. 2023.

Srpski pravoslavni patrijarh Porfirije stigao je u četvrtak 8. lipnja u višednevni posjet Austriji, a u petak se u Beču sastao s visokim austrijskim državnim i crkvenim dužnosnicima, izvijestio je Kathpress.

Patrijarha Porfirija u petak je primila austrijska ministrica kulture Susanne Raab, a na sastanku su sudjelovali i predsjednik Austrijske biskupske konferencije salzburški nadbiskup Franz Lackner, apostolski nuncij u Austriji nadbiskup Pedro López Quintana i predsjednik Ekumenskog vijeća Crkava u Austriji biskup armenske crkve Tiran Petrosyan.

Srpski pravoslavni episkop u Austriji Andrej Čilerdžić uoči patrijarhova dolaska izjavio je za Kathpress kako se uskoro očekuje odluka austrijskih vlasti kojom bi Srpska pravoslavna eparhija u Austriji bila službeno priznata. Prema njegovim riječima, postoje određene naznake za to, ali još nije donesena konačna odluka o priznanju. Episkop je izrazio želju za većom potporom austrijskih državnih vlasti građanima srpskih korijena u crkvenom, obrazovnom i kulturnom smislu.

Patrijarha se u austrijskom parlamentu sastao sa zastupnicom Gudrun Kugler, predsjedniom međuparlamenarne austrijsko-srbijanske skupine. Porfirije je naznačio kako se Srpska Pravoslavna Crkva glede brojnih sukoba nalazi u teškoj situaciji, u kojoj s različitih strana stižu zahtjevi prema Crkvi. Pritom je izjavio kako je jasna uloga Srpske pravoslavne crkve i svih Crkava nedvojbeno se zauzeti za mir. “Činimo sve što je u našoj moći”, rekao je. Pozvao je pritom sve Crkve i crkvene tradicije na Istoku i Zapadu da se zajednički zauzimaju za snažne kršćanske vrijednosti u Europi.

Funkcionalna demokracija pretpostavlja utemeljenu vrijednosnu osnovu, izjavio je patrijarh.

Porfirije se u četvrtak navečer, na početku svoga boravka u Austriji, susreo sa srpskim pravoslavnim vjernicima u Beču. U hramu svetog Save u Beču slavio je večernju liturgiju i pritom poslao poruku vjernicima. Pozvao ih je da ostanu vjerni svojoj Crkvi i da njeguju srpsku tradiciju, te da se istodobno snažno integriraju u austrijsko društvo i da ga suoblikuju.

U petak poslije podne patrijarh se susreo s bečkim nadbiskupom kardinalom Christophom Schönbornom i održao predavanje u nadbiskupskoj palači pred članovima fondacije Pro Oriente.

U predavanju je izjavio kako ne vidi političku zadaću Srpske pravoslavne crkve u rješavanju sukoba u Ukrajini, istodobno naglasivši načelno zauzimanje za mir. Prema njegovim riječima, Srpska pravoslavna crkva nastoji “koliko je u njezinoj moći, miriti i ujedinjavati i pridonositi tome da se rat što je moguće prije završi a ratne rane zacijele”.

Rat u Ukrajini, rekao je, “otvorio je duboku ranu u tijelu Pravoslavne crkve”. Stoga je, nastavio je, Srpska Pravoslavna Crkva ne samo u više navrata poslala poziv za mir u Ukrajini moleći svakodnevno za mir u toj, kako je rekao, prijateljskoj zemlji, nego pokušava i “pomoći gdje i kako može”.

Kao primjer naveo je Austrijsko-švicarsku eparhiju, kojoj pripada i Italija. Prema njegovim riječima, episkop Andrej brine se za pravoslavne vjernike iz Ukrajine i pomaže u uspostavi parohija u Beču i Rimu.

Govoreći o sukobu dviju pravoslavnih Crkava u Ukrajini, Pravoslavne crkve Ukrajine i Ukrajinske pravoslavne crkve, naglasio je da je za Srpsku pravoslavnu crkvu Ukrajinska Pravoslavna Crkva jedina legitimna Crkva. To stajalište, prema njegovim riječima, temelji se na poštivanju stoljetnog kanonskog poretka Pravoslavne crkve. Istodobno je rekao kako se poduzimaju napori u posredovanju u unutarpravoslavnom crkvenom skobu, koji je doveo čak do prekida euharistijskog zajedništva između Moskovske i Carigradske patrijarhije. U tom smislu, napomenuo je, održava se euharistijsko zajedništvo i s Moskvom i sa Ekumenskom carigradskom patrijiarhijom.

Patrijarh Porfirije kritizirao je one koji Ukrajinsku pravoslavnu crkvu smatraju “neprijateljem”. Podsjetio je na izjavu Srpske pravoslavne crkve iz ožujka ove godine, u kojoj je napisano: “Ratove, pravedne i nepravedne, vode države, a ne Crkve. Užasno je Crkvu smatrati neprijateljem, samo zbog toga što vjernici na tragičan način pripadaju zaraćenim stranama. Ako su vjernici, onda su vjernici jedne Crkve”.

Patrijarh je u predavanju u nadbiskupskoj palači u Beču spomenuo i srpsku pravoslavnu kapelicu na vojničkom groblju u Mauthausenu koju će u subotu posvetiti. Ta je kapelica “simbol mira”, rekao je, zahvalivši pritom za prijateljske odnose između Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve u Austriji.

“Ljubaznost i srdačnost osjećaju se i među biskupima i klericima, kao i na razini crkvenih zajednica”, ustvrdio je.

Prema njegovim riječima, njegov posjet Austriji i susreti pružaju jedinstvenu priliku “daljnjeg učvršćivanja odnosa i suradnje obiju Crkava u Austriji”.

Naglasio je ekumensku orijentaciju Srpske pravoslavne crkve, koja očituje u aktivnom sudjelovanju u ekumenskom dijalogu. Ustvrdio je da Srpska Pravoslavna Crkva, neovisno o traumatičnim povijesnim iskustvima glede ratova u 20. stoljeću nikad nije odustala od zauzimanja za dijalog, za zajedničko svjedočenje za Krista i vrijednosti Evanđelja kao i za prevladavanje podjela među Crkvama i narodima.

Pohvalio je rad zaklade Pro Oriente, rekavši kako je svojim višestrukim inicijativama i projektima neumorno radila na tome da se “uklone predrasude i međusobno zbliže kršćanske tradicije Istoka i Zapada, da se izgradi povjerenje i dobri odnosi među Crkvama i narodima”.

Kardinal Schönborn je u pozdavnom govoru naglasio povezanost Katoličke crkve u Austriji sa Srpskom pravoslavnom crkvom. “Svakodnevno živimo zajedništvo među našim Crkvama, jer zajedno vjerujemo u Isusa Krista”, rekao je kardinal.

U subotu, nakon posvećenja nove pravoslavne kapelice u Mauthausenu, patrijarh će se u Linzu susresti s tamošnjom sekcijom zaklade Pro Oriente i s pravoslavnim vjernicima.

U nedjelju će patrijarh Porfirije predvoditi svečanu liturgiju u Beču, a u nedjelju navečer predviđen je svečani prijam na kojemu će patrijarh uručiti kardinalu Schönbornu najviše odličje Srpske pravoslavne crkve, “Orden svetog Save 1. reda”.

Srpska pravoslavna crkva s oko 350 tisuća vjernika najbrojnija je pravoslavna zajednica u Austriji. Na čelu Bečke eparhije nalazi se episkop Andrej (Čilerdžić), a u oko 25 parohija u cijeloj Austriji djeluje tridesetak svećenika. (Kathpress / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva