Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Patrijarh Porfirije i biskup Francesco Savino s prevoditeljicom (Foto: Tiskovni ured biskupije Cassano all’Jonio).

Patrijarh Porfirije primio potpredsjednika Talijanske BK i rekao mu da moli za Papu

Autor: D. P. / 06. 07. 2023.

Potpredsjednik Talijanske biskupske konferencije i biskup biskupije Cassano all’Jonio Francesco Savino susreo se u srijedu 5. srpnja s patrijarhom Srpske pravoslavne Crkve Porfirijem. Susret koji je održan u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu obilježen je duhom kršćanskog razumijevanja, izvijestio je Tiskovni ured biskupije Cassano all’Jonio.

Patrijarh i biskup izrazili su radost zajedništvom i bliskošću dviju Crkava te istaknuli potrebu međusobne potpore pred izazovima današnje Europe.

O aktualnoj situaciji u Ukrajini, dvojica sugovornika dijele snažni dojam da se radi o ratu geopolitičkog repozicioniranja. Ono što boli u ovom ratu je s političke strane, a ne crkvene, ponovio je patrijarh. Osim toga, patrijarh je biskupu predstavio zajednički trud Srpske pravoslavne Crkve i Rimokatoličke Crkve, kao i unapređenje međusobne suradnje na temelju evanđelja, ističući prije svega važnost molitve kao uvjeta za aktiviranje mirovnih procesa.

Snaga molitve je najučinkovitije sredstvo protiv svakoga zla, potvrdio je patrijarh povukavši paralelu između poruke svete liturgije koja počinje riječima “U miru se Gospodu pomolimo”, a završava riječima “U miru hodimo!”. Mir je prva riječ Uskrsa i Isusova uskrsnuća, istaknuo je biskup, prenijevši patrijarhovo razmišljanje o tome da treba prije svega pronaći mir srca.

Mons. Savino istaknuo je potrebu nastavka dijaloga dviju Crkava, kako na ekumenskoj tako i na lokalnoj razini. Osim toga, ponovno je potvrdio spremnost Caritasa da podrži Crkve u Srbiji u njihovim humanitarnim akcijama za potrebite, počevši od starijih i nemoćnih osoba.

Na kraju susreta, patrijarh je zajamčio svoju molitvu za Papu i za Talijansku biskupsku konferenciju, a mons. Savino zajamčio je svoju i molitvu talijanskih biskupa za Srpsku pravoslavnu Crkvu. Sa susreta biskup Savino donosi patrijarhov blagoslov i njegove osobne pozdrave papi Franji i cijeloj Katoličkoj Crkvi u Italiji, u svijesti da je pravedan mir moguće. (Biskupija Cassano all’Jonio / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva