Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 04. 2024.
Prijava
Sudionici susreta u patrijaršiji u petak (Foto: SPC)

Patrijarh Porfirije primio kardinala Kurta Kocha

Autor: Ekumena / 28. 10. 2022.

Patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve Porfirije primio je 28. listopada u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu prefekta Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana i supredsjedatelja Teološke komisije za dijalog između Pravoslavne Crkve i Rimokatoličke Crkve kardinala Kurta Kocha, objavljeno je na mrežnim stranicama SPC.

Uz patrijarha bili su članovi Svetoga arhijerejskog Sinoda crnogorsko-primorski mitropolit Joanikije, bački episkopi Irinej i zvorničko-tuzlanski episkop Fotije. U kardinalovoj pratnji bili su beogradski nadbiskup metropolit Stanislav Hočevar, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Beogradu mons. Simón Bolívar Sánchez Carrión, tajnik za Istočne Crkve u Dikasteriju za promicanje jedinstva kršćana preč. Jaromir Zadrapa i tajnik beogradskog nadbiskupa vlč. Mihael Sokol.

U razgovoru vođenom u duhu kršćanskog razumijevanja, sugovornici su istaknuli kako nastavak dijaloga i daljnje unapređenje suradnje između Pravoslavne i Rimokatoličke Crkve otvara mogućnost još jačeg i dosljednijeg svjedočenja evanđeoskih vrijednosti, nužnih današnjem svijetu, a posebno Europi.

Budući da donedavno kao metropolit, a sada kao administrator, upravlja Eparhijom zagrebačko-ljubljanskom, patrijarh Porfirije upoznao je gosta sa zajedničkim nastojanjem da Srpska Pravoslavna Crkva i Rimokatolička Crkva u Hrvatskoj i Sloveniji uspostave i unaprijede međusobnu suradnju evanđeoskim temeljima za dobro svih.

Kardinal Koch prenio je patrijarhu pozdrave i najbolje želje pape Franje te pozitivne ocjene njegova djelovanja u Hrvatskoj, posebno ističući poruke koje je uputio tijekom nedavnog posjeta Vukovaru.

Sugovornici su istaknuli važnost molitve, posebice molitve za mir i molitve jednih za druge. Patrijarh Porfirije je, govoreći o ranijim susretima s papom Franjom, zamolio kardinala Kocha da Papi prenese njegove osobne pozdrave i veliku zahvalnost Srpske Pravoslavne Crkve na stavu Svete Stolice o Kosovu i Metohiji.

Episkop Irinej i nadbiskup Hočevar upoznali su gosta s desetljećima dugom uspješnom suradnjom dviju Crkava u Republici Srbiji. Episkop Irinej, govoreći o ozbiljnim problemima koje Crkve i vjerske zajednice u Srbiji imaju u ostvarivanju zakonom utvrđenog prava na izvođenje nastave vjeronauka u državnim školama, kao i o suradnji dvaju Crkava u procesu vraćanja oduzete im imovine, istaknuo je kako se SPC, zastupajući jednakost svih prava, drži načela da od države i društva ne traži ništa što je pravedno i zakonito, a da to ne traži i za Rimokatoličku Crkvu, Crkve reformacije, Islamsku i Židovsku zajednicu.

Arhijereji SPC posebno su istaknuli izvanrednu bratsku suradnju s nadbiskupom Hočevarom tijekom svih godina njegova službovanja u Beogradu.

Mitropolit Joanikije je govorio o namjeri da, već od samih početaka službe, pokrene intenzivniji dijalog i suradnju s Rimokatoličkom Crkvom u Crnoj Gori, na načelima koje SPC primjenjuje u Srbiji, s namjerom da na osnovu temeljnih ugovora koje obje Crkve imaju s državom, ostvaruju i druga prava koja im pripadaju, osobito izvođenje vjeronauka u državnim školama i restitucija.

Kardinal Koch istaknuo je da je pitanje katehizacije vrlo važno za obje Crkve, da je od ključnog i vitalnog interesa za buduće naraštaje. Na kraju razgovora potvrđena je nužnost unaprjeđenja dijaloga dviju Crkava kako na sveopćoj tako i na lokalnoj razini.

Nakon prijema u Patrijaršijskom dvoru patrijarh Porfirije poveo kardinala Kocha i njegovu pratnju u obilazak hrama Svetog Save.

***

Prefekt Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana kardinal Kurt Koch predvodio je svečano euharistijsko slavlje na nakanu jedinstva među kršćanima, u četvrtak, 27. listopada u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, izvijestila je Beogradska nadbiskupija.

Koncelebrirali su beogradski nadbiskup i metropolit Stanislav Hočevar, otpravnik poslova u Apostolskoj nuncijaturi u Republici Srbiji mons. Simón Bolívar Sánchez Carrión, dijecezanski upravitelj Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas te brojni svećenici.

Na početku mise nadbiskup Hočevar uputio je pozdrav kardinalu Kochu, mons. Carrionu, mons. Fazekasu, marčanskom episkopu Savi, vikarnom episkopu patrijarha Porfirija, biskupu Slovačke evangelističke Crkve Jaroslavu Javorniku, svećenicima, redovnicima, redovnicama, ostalim Bogu posvećenim osobama i svim vjernicima.

Ranije je, isto u četvrtak, kardinala Kocha primio episkop bački, vladika Irinej Bulović. Episkop Irinej dočekao je kardinala Kocha s članovima pratnje u manastiru Uskrsnuća Kristova u Kaću. Kardinal Koch zahvalio je vladiki Irineju za srdačan prijem i izrazio zadovolјstvo zbog posjeta manastirima Bačke eparhije. Tijekom susreta, sugovornici su razgovarali o značenju teološkog dijaloga između Rimokatoličke i Pravoslavne Crkve. U okviru posjeta Bačkoj eparhiji, kardinal Koch je s pratnjom posjetio i manastir u Kovilјu.

U sklopu posjeta Republici Srbiji, koji he trajao od srijede, 26. do petka, 28. listopada, kardinal Kurt Koch susreo se u četvrtak, 27. listopada pred večer u Pastoralnom centru “Papa Ivan Dobri” u Beogradu sa svećenicima Beogradske nadbiskupije, redovnicima, redovnicama i Bogu posvećenim osobama te održao predavanje “Značenje prvog Ekumenskog sabora u Niceji 325. godine za nas danas”, izvijestila je Beogradska nadbiskupija.

(SPC / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva