Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 06. 2024.
Prijava
Eve passover symbols of great jewish holiday pesach matzoh

Patrijarh Porfirije čestita jevrejsku Pashu/Pesah

Autor: Petar Kozakijević / 07. 04. 2023.

Jevrejski praznik Pashe – uspomenu na izlazak Izrailjaca iz egipatskog ropstva i prelazak preko Crvenog mora, koji se ove godine proslavlja od 5. do 13. aprila, glavnom rabinu Jevrejske opštine u Zagrebu čestitao je, u četvrtak, 6. aprila, Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije, Administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske.

”Povodom velikog praznika Pesaha, blagdana koji je ustanovljen kao spomen na oslobođenje jevrejskog naroda iz egipatskog ropstva i koji, u jevrejskoj tradiciji, predstavlja simbol slobode i nade u bolji život, upućujem Vam svoje najiskrenije čestitke sa željom da ga Vi, Vaši saradnici i vernici, kao i svi Jevreji u celom svetu, provedete u miru, blagostanju i radosti, u krugu svojih najmilijih”, stoji u čestitki upućenoj glavnom rabinu Jevrejske opštine Zagreb Lucijanu Moši Preleviću.

Patrijarh je istakao i da se moli Ocu nebeskom ”da nas sve zajedno izbavi od iskušenja kojima obiluje vreme u kome živimo i da nam podari ljubavi i snage za prevazilaženje svih prepreka koje ugrožavaju naš suživot”.

Čestitka upućena rabinu završava se jevrejskim pashalnim pozdravom: Hag Pesah Sameah!

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska).

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva