Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 02. 06. 2023.
Prijava
Eve passover symbols of great jewish holiday pesach matzoh

Patrijarh Porfirije čestita jevrejsku Pashu/Pesah

Autor: Petar Kozakijević / 07. 04. 2023.

Jevrejski praznik Pashe – uspomenu na izlazak Izrailjaca iz egipatskog ropstva i prelazak preko Crvenog mora, koji se ove godine proslavlja od 5. do 13. aprila, glavnom rabinu Jevrejske opštine u Zagrebu čestitao je, u četvrtak, 6. aprila, Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije, Administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske.

”Povodom velikog praznika Pesaha, blagdana koji je ustanovljen kao spomen na oslobođenje jevrejskog naroda iz egipatskog ropstva i koji, u jevrejskoj tradiciji, predstavlja simbol slobode i nade u bolji život, upućujem Vam svoje najiskrenije čestitke sa željom da ga Vi, Vaši saradnici i vernici, kao i svi Jevreji u celom svetu, provedete u miru, blagostanju i radosti, u krugu svojih najmilijih”, stoji u čestitki upućenoj glavnom rabinu Jevrejske opštine Zagreb Lucijanu Moši Preleviću.

Patrijarh je istakao i da se moli Ocu nebeskom ”da nas sve zajedno izbavi od iskušenja kojima obiluje vreme u kome živimo i da nam podari ljubavi i snage za prevazilaženje svih prepreka koje ugrožavaju naš suživot”.

Čestitka upućena rabinu završava se jevrejskim pashalnim pozdravom: Hag Pesah Sameah!

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska).

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva