Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Papa Franjo s izaslanstvom Ekumenskog carigradskog patrijarhata (Foto: Vatican Media)

Papa želi posjetiti Tursku 2025. povodom 1700. obljetnice Nicejskog sabora

Autor: D. P. / 01. 07. 2024.

Papa Franjo susreo je izaslanstvo Ekumenskog carigradskog patrijarhata te je izrazio nadu da će iduće godine posjetiti Tursku povodom 1700. obljetnice Nicejskog sabora, prvog ekumenskog sabora.

“To je putovanje koje svim srcem želim napraviti”, rekao je Papa izaslanstvu, koje je boravio u Rimu povodom svetkovine sv. Petra i Pavla, zaštitnika Crkve u Rimu. Svake godine izaslanstvo Katoličke Crkve uzvraća posjetom u Istanbul povodom svetkovine sv. Andrije.

U svom obraćanju Papa je izrazio radost zbog iskustva “radosti bratskog susreta” i prilike za svjedočenje “duboke veze” koje spajaju dvije Crkve te “čvrstu odluku da zajedno napreduju” u obnovi jedinstva među njima.

Franjo se prisjetio i brojnih susreta s aktualnim ekumenskim patrijarhom Bartolomejom I., ističući njihov susret u Jeruzalemu  2014. povodom 50. obljetnice povijesnog susreta pape Pavla VI. i Atenagore I.

Naglašavajući predanost “zajedničkom putu” prema punom jedinstvu, Papa je kazao kako “dijalog između naših Crkava ne predstavlja opasnost za cjelovitost vjere; nego je to nužnost koja proizlazi iz naše vjernosti Gospodinu i vodi nas do cijele istine kroz razmjenu darova i pod vodstvom Duha Svetoga”.

Papa Franjo podsjetio je i na svečanost u Vatikanskim vrtovima nedugo nakon tog susreta u Jeruzalemu, kada je zajedno s patrijarhom Bartolomejem primio predstavnike Izraela i Palestine “kako bi zazvali mir u Svetoj zemlji, na Bliskom istoka i u cijelom svijetu”.

“Aktualni događaji pokazali su nam nužnost i hitnost zajedničke molitve za mir kako bi rat završio, vođe naroda i sukobljenih strana mogli ponovno otkriti put suglasja, te da se sve strane međusobno prepoznaju kao braće i sestre”. Taj se zaziv za mir odnosi na sve sukobe, napomenuo je Papa, posebno na aktualni rat u Ukrajini.

“U vremenu kada su toliki muškarci i žene zarobljenici straha za budućnost, Crkva ima zadaću uvijek, svuda i svima navijestiti da je Isus ‘naša nada’”, napomenuo je Papa. Upravo to odražava i geslo nadolazeće Jubilarne godine, “Hodočasnici nade” te je Franjo pozvao Istočne pravoslavne Crkve da svojim molitvama “prate i podupru” Svetu godinu, “kako ne bi izostali obilni duhovni plodovi”.

Svoje obraćanje zaključio je molitvom da im Gospodin udijeli nastavak puta koji On pokazuje, “a to je uvijek put ljubavi, pomirenja i milosrđa”. (VN / IKA / D. P.)

 

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva