Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Papa Franjo mlade okupljenu u duhu Taizea poziva na solidarnost

Papa u poruci sudionicima 45. europskog susreta mladih iz Taizéa poziva na solidarnost

Autor: D. P. / 29. 12. 2022.

Papa Franjo uputio je poruku sudionicima europskog susreta mladih iz Taizéa koji u srijedu 28. prosinca počinje u Rostocku u Njemačkoj, objavljeno je na internetskoj stranici susreta.

U poruci, koju je potpisao nadbiskup Edgar Pena Parra iz vatikanskog državnog tajništva, papa Franjo izražava žaljenje zbog ratova u svijetu i poziva na solidarnost.

“Kao što znate, naš se svijet suočava s velikim izazovima, posebice s tragedijom novog rata u Europi. To vas zasigurno uznemirava, izaziva gorčinu i razmišljate kako možete na to reagirati, što možete zajedno učiniti kako biste pridonijeli miru i snažnijem zajedništvu među ljudima. Mora nam biti jasno što je zlo – zlo koje nas okružuje, kao i zlo koje stanuje i u našim srcima”, napisao je Papa u poruci sudionicima 45. europskog susreta mladih iz Taizéa.

Pozvao je sudionike susreta da se “suprotstave svakom obliku nepravde” i “zajedno tragaju za odgovorima na izazove našega vremena”. Papa je izričito pozvao mlade da sudjeluju na sinodalnom procesu u Crkvi koji je pokrenuo.

Poruke sudionicima poslali su i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, koji ih je pozvao na “nastavak zauzimanja za zajedničku budućnost”, upozorivši na klimatske promjene i nestanak vrsta, kao i ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. i glavna tajnica Svjetskog luteranskog saveza Anne Burkhardt.

Na susretu, koji traje od srijede do nedjelje, očekuje se oko pet tisuća mladih iz cijeloga svijeta, među njima i oko 300 Ukrajinaca. Petodnevni susret sadržavat će zajedničke molitve i radionice o vjerskim, društvenim, umjetničkim, političkim i gospodarskim temama. Rostock kao mjesto ovogodišnjeg okupljanja predstavlja jednu od najsekulariziranijih regija u Europi.

Susret se nakon dvije godine opet odvija uživo, nakon što je zbog pandemije bio organiziran virtualno.

Najpoznatiji sudionik bit će rođeni Rostočanin, bivši njemački savezni predsjednik 82-godišnji Joachim Gauck, koji je za vrijeme Njemačke Demokratske Republike kao luteranski svećenik bio jedan od vodećih sudionika mirne revolucije protiv komunističkog režima. Nakon pada komunizma nekoliko je godina vodio državni ured za istraživanje dosjea komunističke tajne policije. Gauck će 30. prosinca održati govor za vrijeme podnevne molitve.

Kršćanska ekumenska zajednica iz Taizéa u Burgundiji u Francuskoj svake godine od 1978. organizira europski susret mladeži, na kojem se okupi i do 100 tisuća sudionika. (D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva