Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Papa Franjo i patrijarh Bartolomej u Bahreinu (Foto: Vatican News)

Papa u poruci patrijarhu Bartolomeju: Neka kršćani mole da utihne oružje

Autor: D. P. / 30. 11. 2023.

Papa Franjo uputio je poruku ekumenskom carigradskom patrijarhu Bartolomeju povodom blagdana svetoga Andrije, zaštitnika Ekumenskoga carigradskog patrijarhata, izvještava Vatican News.

“Neka kršćani, ujedinjeni, mole Boga da prestane buka oružja koje donosi samo smrt i uništenje, a vjerski i državni poglavari neka uvijek traže put dijaloga i pomirenja” – potaknuo je papa Franjo misleći na svete apostole Petra i Andriju i zazivajući njihov zagovor kako bi ljudi živjeli u miru i bratstvu. Učinio je to u poruci poslanoj ekumenskom patrijarhu Bartolomeju I., povodom današnjega blagdana svetoga Andrije, zaštitnika Crkve u Carigradu.

Pavao VI. i Atenagora, proročki pastiri

Podsjećajući na veze vjere, nade i ljubavi koje povezuju sestrinske Crkve Rima i Carigrada, papa Franjo ističe jedno od bitnih polazišta: povijesni susret u Jeruzalemu u siječnju 1964. godine, pape Pavla VI. s ekumenskim patrijarhom Atenagorom. Taj je događaj – piše Papa – bio bitan korak naprijed u uklanjanju prepreka nerazumijevanja, nepovjerenja, pa čak i neprijateljstva koje je vladalo tijekom gotovo tisuću godina. “Gotovo 60 godina nakon tog susreta više od riječi i tvrdnji tih proročkih pastira, danas se najviše pamti njihov srdačni zagrljaj, te međusobno priznanje crkvenoga bratstva koje je potaknulo put pomirenja, povećavajući blizinu i prevladavajući prepreke koje još uvijek priječe puno i vidljivo zajedništvo” – ističe Papa.

Put prema punom zajedništvu

“Osobni kontakt i vrijeme provedeno zajedno, kako pokazuje primjer Pavla VI. i Atenagore, obilježavaju sve vjerodostojne putove prema obnovi punoga zajedništva među Gospodinovim učenicima. Osim toga, zahvaljujući prijateljskom dijalogu, zajedničkoj molitvi i zajedničkom djelovanju u službi čovječanstva” – napominje Papa upravljajući svoje misli na siromašne, one koji su podvrgnuti nasilju i na one koje se iskorištava – “članovi različitih Crkvi sve dublje otkrivaju njihovo zajedničko pouzdanje u providnost Boga Oca punu ljubavi, njihovu nadu u dolazak Kraljevstva Božjega te njihovu zajedničku želju da očituju krjepost milosrđa nadahnutu Duhom Svetim”.

Sinodski proces Katoličke Crkve

Papa Franjo također podsjeća na nastavak puta koji su zacrtali “časni prethodnici”, obnovljen brojnim susretima i zagrljajima, kao u prigodi posljednjega zajedničkog događaja s Bartolomejom, ekumenskoga molitvenog bdijenja održanoga 30. rujna, povodom početka XVI. opće skupštine Biskupske sinode. “Potpora Patrijarha i Carigradske pravoslavne Crkve veliki je izvor ohrabrenja za plodan nastavak sinodskoga procesa koji je u tijeku u Katoličkoj Crkvi” – ističe na kraju papa Franjo. (VN / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva