Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 04. 2024.
Prijava
Papa i nadbiskup Ševčuk (Foto: Vatican Media)

Papa grkokatoličkim vladikama: Ukrajina proživljava mučeništvo o kojemu se ne govori dovoljno

Autor: D. P. / 06. 09. 2023.

Papa Franjo se u srijedu 6. rujna 2023. u Vatikanu susreo s grkokatoličkim biskupima iz Ukrajine, koji su okupljeni na sinodi u Rimu, izvijestio je Vatican News.

To je okrutna i ujedno zločinačka tragedija koja u sebi ima dimenziju mučeništva, o kojoj se ne govori dovoljno – rekao je papa Franjo, dirnut susretom koji je trajao gotovo dva sata, prije opće audijencije, na kojemu je izravno od biskupa Grkokatoličke Crkve u Ukrajini slušao o velikoj boli, o ratu i broju mrtvih, ranjenih, mučenih ljudi. Sve je to nazvao djelom đavla koji želi uništiti.

Papa je pozorno slušao riječi koje su mu uputili sudionici iz raznih krajeva Ukrajine – istaknuto je u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice – te uz nekoliko kratkih intervencija očitovao svoje osjećaje blizine, ali ujedno i osjećaj nemoći koji se doživljava pred ratom, posebno kada je riječ o djeci. Papa se spomenuo ukrajinske djece koju je susretao tijekom audijencija, koja – kako je rekao – gledaju u tebe, a zaboravila su osmjeh, te dodao: ”To je jedan od plodova rata: oduzimanje osmjeha djeci”.

Na okrutnost rata reagira se potrebom intenzivnije molitve za obraćenje i okončanje sukoba, a papa Franjo je, nadovezujući se na zahtjev koji mu je upućen tijekom današnjega susreta, izrazio želju da se u listopadu, osobito u svetištima, molitva krunice posveti miru i posebno miru u Ukrajini. Spomenut je i nedavni susret održan putem videoveze s mladim ruskim katolicima i nesporazum s ukrajinske strane zbog nekih Papinih riječi. Franjo je biskupima ponovio ono što je rekao novinarima u zrakoplovu na povratku iz Mongolije, napominjući da je, što se tiče velike Rusije, u tom kontekstu govorio u smislu kulture.

Ono što Ukrajina treba gledati u ovom dramatičnom razdoblju svoje povijesti jest – prema Papinim riječima – primjer Isusa tijekom muke, koji ne postaje žrtva uvreda, mučenja i raspeća, nego svjedoči hrabrost za govoriti istinu, te biti blizu narodu kako se ne bi obeshrabrio. Nije lako – rekao je Papa – to je svetost, ali narod želi da budemo sveti i učitelji tog puta kojemu nas je Isus poučio.

Prije nego što su se na kraju susreta zajednički pomolili Majci Božjoj, papa Franjo je biskupima povjerio da se svakoga dana spomene Ukrajinaca u svojoj molitvi pred slikom Blažene Djevice Marije, koju mu je darovao veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk prije nego što je napustio Buenos Aires – piše na kraju priopćenja (VN / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva