Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 09. 2023.
Prijava

Papa Franjo: žao mi je što smo otkazali susret u Jeruzalemu s patrijarhom Kirillom

Autor: Ekumena

L’Osservatore Romano objavio je sažetak Papinog intervjua za argentinske novine La Nación: “Svaki rat je anakroničan u ovom svijetu i na ovoj razini civilizacije”. Nastojanja Svete Stolice da postigne mir “neće nikada prestati”.

“Spreman sam učiniti sve da se zaustavi rat.” U intervjuu za argentinske novine “La Nación”, objavljenom u četvrtak, 21. travnja, papa Franjo nije pribjegavao igri riječi kako bi ponovno potvrdio prioritet postizanja mira u Ukrajini. Novinaru Joaquínu Moralesu Soláu Franjo je potvrdio da “uvijek postoje” napori da se postigne mir: “Vatikan nikad ne odmara. Ne mogu vam reći detalje jer to više ne bi bili diplomatski napori. Ali nastojanja nikada neće prestati”.

Upitan o njegovom posjetu, 25. veljače ujutro, Veleposlanstvu Ruske Federacije pri Svetoj Stolici, u Via della Conciliazione, Papa je rekao: “Išao sam sam. Nisam želio da me itko prati. To je bila moja osobna odgovornost. Bila je to odluka koju sam donio u noći u kojoj sam probdio razmišljajući o Ukrajini. Onima koji žele vidjeti stvari kakve jesu jasno je da sam vladi nagovijestio da može odmah prekinuti rat. Da budem iskren, htio sam učiniti nešto da se u Ukrajini ne dogodi još jedna smrt. Niti jedna više. I spreman sam učiniti sve.”

A o razlozima koji su pokrenuli rat, Papa je rekao: “Svaki rat je anakron u ovom svijetu i na ovoj razini civilizacije. Stoga sam javno poljubio zastavu Ukrajine. Bio je to gest solidarnosti s njezinim mrtvima, njihovim obiteljima i onima koji su bili prisiljeni emigrirati.” Nadalje, o mogućnosti svog putovanja u Kijiv, Papa je objasnio: “Ne mogu učiniti ništa što ugrožava više ciljeve, a to su kraj rata, primirje ili barem humanitarni koridor. Čemu bi služilo da Papa ode u Kijiv ako se rat sutradan nastavi?

“Zašto nikad ne spomenete Putina ili Rusiju?” Na ovo novinarsko pitanje, Franjo je rekao: “Papa nikada ne imenuje poglavara države, a još manje zemlju, koja je nadređena svom državnom poglavaru”. Franjo je također govorio o “vrlo dobrim” odnosima i mogućem susretu s moskovskim patrijarhom Kirillom.

“Žao mi je što je Vatikan morao otkazati drugi sastanak s patrijarhom Kirillom, koji smo zakazali za lipanj u Jeruzalemu. Ali naša je diplomacija smatrala da bi susret između nas u ovom trenutku mogao dovesti do velike zabune. Uvijek sam promicao međureligijski dijalog. Dok sam bio nadbiskup Buenos Airesa, okupljao sam kršćane, Židove i muslimane u plodni dijalog. Bila je to jedna od inicijativa na koje sam najponosniji. To je ista politika koju promoviram u Vatikanu. Kao što ste me čuli mnogo puta, za mene je sporazum superiorniji od sukoba”. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva