Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 02. 2024.
Prijava

Papa Franjo: žao mi je što smo otkazali susret u Jeruzalemu s patrijarhom Kirillom

Autor: Ekumena

L’Osservatore Romano objavio je sažetak Papinog intervjua za argentinske novine La Nación: “Svaki rat je anakroničan u ovom svijetu i na ovoj razini civilizacije”. Nastojanja Svete Stolice da postigne mir “neće nikada prestati”.

“Spreman sam učiniti sve da se zaustavi rat.” U intervjuu za argentinske novine “La Nación”, objavljenom u četvrtak, 21. travnja, papa Franjo nije pribjegavao igri riječi kako bi ponovno potvrdio prioritet postizanja mira u Ukrajini. Novinaru Joaquínu Moralesu Soláu Franjo je potvrdio da “uvijek postoje” napori da se postigne mir: “Vatikan nikad ne odmara. Ne mogu vam reći detalje jer to više ne bi bili diplomatski napori. Ali nastojanja nikada neće prestati”.

Upitan o njegovom posjetu, 25. veljače ujutro, Veleposlanstvu Ruske Federacije pri Svetoj Stolici, u Via della Conciliazione, Papa je rekao: “Išao sam sam. Nisam želio da me itko prati. To je bila moja osobna odgovornost. Bila je to odluka koju sam donio u noći u kojoj sam probdio razmišljajući o Ukrajini. Onima koji žele vidjeti stvari kakve jesu jasno je da sam vladi nagovijestio da može odmah prekinuti rat. Da budem iskren, htio sam učiniti nešto da se u Ukrajini ne dogodi još jedna smrt. Niti jedna više. I spreman sam učiniti sve.”

A o razlozima koji su pokrenuli rat, Papa je rekao: “Svaki rat je anakron u ovom svijetu i na ovoj razini civilizacije. Stoga sam javno poljubio zastavu Ukrajine. Bio je to gest solidarnosti s njezinim mrtvima, njihovim obiteljima i onima koji su bili prisiljeni emigrirati.” Nadalje, o mogućnosti svog putovanja u Kijiv, Papa je objasnio: “Ne mogu učiniti ništa što ugrožava više ciljeve, a to su kraj rata, primirje ili barem humanitarni koridor. Čemu bi služilo da Papa ode u Kijiv ako se rat sutradan nastavi?

“Zašto nikad ne spomenete Putina ili Rusiju?” Na ovo novinarsko pitanje, Franjo je rekao: “Papa nikada ne imenuje poglavara države, a još manje zemlju, koja je nadređena svom državnom poglavaru”. Franjo je također govorio o “vrlo dobrim” odnosima i mogućem susretu s moskovskim patrijarhom Kirillom.

“Žao mi je što je Vatikan morao otkazati drugi sastanak s patrijarhom Kirillom, koji smo zakazali za lipanj u Jeruzalemu. Ali naša je diplomacija smatrala da bi susret između nas u ovom trenutku mogao dovesti do velike zabune. Uvijek sam promicao međureligijski dijalog. Dok sam bio nadbiskup Buenos Airesa, okupljao sam kršćane, Židove i muslimane u plodni dijalog. Bila je to jedna od inicijativa na koje sam najponosniji. To je ista politika koju promoviram u Vatikanu. Kao što ste me čuli mnogo puta, za mene je sporazum superiorniji od sukoba”. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
    U povodu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, kardinal Kurt Koch, prefekt Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, u svom eseju (koje preuzimamo kao naš uvodnik) promišlja o odnosu katolika i pravoslavaca 60 godina nakon povijesnog susreta svetog Pavla VI., pape, i ekumenskog patrijarha Atenagore. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod Kardinalova teksta koji je objavio “Vatican News”… Pročitajte više: Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva