Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 06. 2024.
Prijava

Papa Franjo susreo se s ruskim mitropolitom Hilarionom

Autor: D. P.

Papa Franjo primio je u privatnu audijenciju budimpeštanskog mitropolita Hilariona u subotu 29. travnja, nakon predviđenih susreta drugoga dana apostolskog putovanja u Mađarsku.

Metropolit Hilarion dužnost je preuzeo u lipnju 2022. nakon trinaest godina provedenih na mjestu predsjednika Odjela za vanjske crkvene poslove Moskovskog patrijarhata. Ta je promjena proizašla iz niza odluka donesenih tijekom zasjedanja Svetog sinoda Ruske pravoslavne Crkve, koji se sastao u samostanu Danilov u Moskvi, a koje su promijenile strukture nekih teritorijalnih uprava. Hilarion je također razriješen dužnosti mitropolita Volokolamska i stalnog člana Svetog sinoda Ruske pravoslavne Crkve te rektora Instituta za napredne studije svetih Ćirila i Metoda.

Mogućnost susreta pape Franje s mitropolitom Hilarionom predvidio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni tijekom prošlotjednog predstavljanja apostolskog putovanja u Vatikanu. Spomenuti susret ”u srdačnom raspoloženju”, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice, trajao je oko 20 minuta, uz nazočnost apostolskog nuncija Michaela Wallacea Banacha, a održao se u Apostolskoj nuncijaturi u Budimpešti, u kojoj je papa Franjo boravio tijekom trodnevnog pohoda u Mađarskoj.

Papa Franjo je pozdravio metropolita zagrljajem i poljubio mu panagiju, (znak biskupske časti koji se nosi na prsima). Prema izvještaju s web stranice mitropolita Budimpešte, Hilarion je papi Franji ispričao o životu nadbiskupije Moskovskog patrijarhata u Mađarskoj, njezinim društvenim i obrazovnim aktivnostima, odnosima s Katoličkom Crkvom i drugim kršćanskim denominacijama. Papi je darovao četiri sveska monografije ”Isus Krist. Život i nauk” prevedenih na talijanski jezik.

Papa Franjo i metropolit Hilarion posljednji su se put susreli 22. prosinca 2021. u Vatikanu. Tom prigodom – izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice – razgovarali su o nekim pitanjima od zajedničkog interesa i o obvezi ”traženja konkretnih ljudskih i duhovnih odgovora”.

Prvi susret pape Franje i ruskog pravoslavnog mitropolita dogodio se 20. ožujka 2013., dan nakon početka Papine petrovske službe. Uslijedilo je još nekoliko susreta, uključujući i onaj na prigodnom međureligijskom događaju ”Narodi braća, buduća zemlja. Religije i kulture u dijalogu” koji je organizirala Zajednica Sant’Egidio u Rimu 7. listopada 2021. godine. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva