Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 17. 06. 2024.
Prijava

Papa Franjo i anglikanski nadbiskup Justin Welby zajedno putuju u Južni Sudan

Autor: Ekumena / 13. 05. 2022.

Papa Franjo primio je 13. svibnja u Vatikanu članove Međunarodne anglikansko-rimokatoličke komisije, i pozvao ih da posebno mole za ekumensko putovaje u Južni Sudan, prenosi Vatican News.

Istaknuo im je da je ekumenski dijalog putovanje koje uključuje osobno upoznavanje, dijeljenje težnji i poteškoća te zajedničko služenje.

”Što je za mnom, zaboravljam, za onim što je preda mnom, prežem, k cilju hitim, k nagradi višnjeg poziva Božjeg u Kristu Isusu” (Fil 3, 13 – 14), riječi su koji su citirali papa Pavao VI. i kanterburijski nadbiskup Michael Ramsay u zajedničkog deklaraciji prije šezdesetak godina. Te riječi, primijetio je papa Franjo, i danas vode dijalog Komisije, koje je putovanje – ponekad brzo, ponekad sporo i teško.

Upravo je putovanje tema najnovijeg dokumenta Komisije pod naslovom ”Zajedno hodamo na putu”. Prema riječima svetog Pavla, to znači ići naprijed, ostavljajući za sobom ono što dijeli, u prošlosti i sadašnjosti te držati pogled uprtim u Isusa i na cilj koji on želi i prema kojem nam pokazuje: cilj vidljivog jedinstva među nama, napomenuo je Papa, te dodao – to jedinstvo mora biti prihvaćeno u skromnosti, kao milost Duha, te se mora slijediti zajedničkim hodom, podržavajući jedni druge na putu.

Ekumenski je dijalog putovanje, istaknuo je Sveti Otac. ”To je puno više od jednostavnog međusobnog razgovora. Uključuje osobno upoznavanje, dijeljenje težnji i trenutaka umora i prljanje ruku u zajedničkoj službi ranjenoj braći i sestrama odbačenim na rubovima svijeta. Uključuje kontemplaciju zajedničkom pogledom i predanošću čuvati sve stvoreno, ohrabriti jedni druge u naporima na putu”.

Papa je podsjetio na sinodski proces Katoličke Crkve, ističući kako ne smije izostati doprinos anglikanske zajednice kako bi put uistinu bio sinodski, nazivajući ih ”dragocjenim suputnicima”. Preporučio je jednu posebnu molitvenu nakanu: putovanje u Južni Sudan u srpnju zajedno s kanterburijskim nadbiskupom Justinom Welbyjem i moderatorom Škotske prezbiterijanske Crkve. ”Bit će to ekumensko hodočašće mira. Pomolimo se da će nadahnuti kršćane Južnog Sudana i svijeta da budu promicatelji pomirenja, tkalci sklada, sposobni reći ne perverznoj i beskorisnoj spirali nasilja i oružja”, naglasio je Franjo.

Uz putovanje, Papa je kao značajan pojam istaknuo riječ ”dar”. ”Ako put pokazuje način, dar otkriva dušu ekumenizma, napomenuo je. Svaka potraga za dubljim zajedništvom može biti samo razmjena darova, gdje svatko asimilira kao svoje ono što je Bog posijao u drugoga”.

Pred pitanjem koji je ispravan stav da se razmjena darova ne svede na neku vrstu formalnog čina, Papa je istaknuo kako valja kao temeljne uvjete prihvatiti poniznost i poštovanje. ”Ovo je prvi korak: ne pazite da pred svojim bratom izgledate lijepo i samouvjereno, predstavljajući mu se onakvim kakvim sanjamo da budemo, nego mu pokažite otvorenog srca kakvi smo zapravo i pokazati i naša ograničenja”, kazao je.

”Grijesi koji su doveli do naših povijesnih podjela mogu se prevladati samo u poniznosti i istini, počevši s boli zbog međusobnih rana i potrebom davanja i primanja oprosta. Za to je potrebna hrabrost, ali to je u duhu dara, jer svaki pravi dar uključuje odricanje, zahtijeva transparentnost i hrabrost, zna se otvoriti za oprost”, rekao je Papa. ”Samo će tako različite razmjene darova i iskustava pomoći da se prevladaju potrebne formalnosti i dotaknu srca. Samo tako će se ući u sklad s Duhom Svetim, Božjim darom, Onim koji nam se daje da ponovno uspostavimo sklad, jer je On sam sklad, koji u jedinstvu pomiruje različitost”.

”Darovi Duha nikada nisu namijenjeni isključivo onima koji ih primaju, već su blagoslov za cijeli Božji narod, podsjetio je. U razmjeni darova učimo da ne možemo biti samodostatni. Neka Duh Sveti, darivatelj, nadahne nastavak vašeg rada, neka svatko od nas doživi radost i utjehu njegove milosti”, poručio je.

Prije zaključka, Papa je mimo pripremljenoga govora naglasio: ”Jedinstvo je superiornije od sukoba. Ne smijemo pasti u ropstvo sukoba, upozorio je, podsjećajući kako treba razlikovati krizu, koja može biti plodonosna, od sukoba, koji vode u ratove i podjele”. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva