Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Image: Pixabay

Papa Franjo će od 3. do 6. studenog posjetiti Bahrein

Autor: Ekumena / 29. 09. 2022.

Papa će posjetiti Manamu i Awali, gdje se nalazi katedrala Naše Gospe od Arabije, u prigodi Foruma o dijalogu između Istoka i Zapada. On će biti prvi Papa koji će otići u tu zemlju Perzijskoga zaljeva

Papa Franjo će od 3. do 6. studenog posjetiti Bahrein – te tako biti prvi Papa koji posjećuje tu zemlju u Perzijskom zaljevu – povodom “Bahrein Forum for Dialogue” (Bahreinskoga foruma za dijalog), posvećenoga ljudskom suživotu između Istoka i Zapada.

Prihvaćajući poziv građanskih i crkvenih vlasti te zemlje – stoji u priopćenju ravnatelja Tiskovnoga ureda Svete Stolice Mattea Brunija – Papa će otići u glavni grad Manamu te u grad Awali, mjesto u kojemu je 10. prosinca 2021. godine posvećena katedrala Naše Gospe od Arabije, zaštitnice Perzijskoga zaljeva. Naknadno će biti objavljeni detalji tog apostolskog putovanja, u prigodi kojega će papa Franjo ponovno otići na Arapski poluotok, gdje je u veljači 2019., u Abu Dhabiju, potpisao Dokument o ljudskom bratstvu.

Papino pismo Hamadu bin Isa al Khalifi

Istoga dana kada je inaugurirana katedrala, kardinal Luis Antonio Tagle, pročelnik Zbora za evangelizaciju naroda, predao je bahreinskom kralju, Hamadu bin Isa al Khalifi, pismo pape Franje na koje je kralj odgovorio izražavajući svoju veliku želju da jednoga dana vidi Papu u Bahreinu, te ponovno ističući svoju namjeru da pogoduje sve većem otvaranju te zemlje osobama koje ne pripadaju islamu.

Susret u Vatikanu 2014. godine

Papa Franjo je 2014. godine primio u Vatikanu kralja Hamada bin Isa al Khalifu. Tom su se prigodom osvrnuli na teme mira i stabilnosti na Bliskom istoku, te promicanje dijaloga i mirnoga suživota među svim sastavnicama društva. Tijekom razgovora je također istaknut pozitivan prinos kršćanske manjine u zemlji sa šijitskom većinom (Abu Dhabi ima sunitsku većinu), te kraljevo zanimanje za potrebe lokalne katoličke zajednice. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva