Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 06. 2024.
Prijava
Papa Franjo i nadbiskup Welby (Foto: Vatican Media)

Papa anglikancima: Neka nas nesavršeno zajedništvo ne sprječava da hodimo zajedno

Autor: D. P. / 02. 05. 2024.

Papa Franjo primio je u četvrtak 2. svibnja u audijenciju primase Anglikanske zajednice te istaknuo da je važno moliti i hoditi jedni uz druge na raznim područjima te u svjedočenju Evanđelja: ljubav koja u Božje ime brata stavlja ispred čvrste zaštite vlastitoga vjerskog sustava može ujediniti. Što se pak tiče Petrove službe istaknuo je da je potreban bratski i strpljivi dijalog koji ostavlja po strani “beskorisne polemike” kako bismo shvatili da se može “obavljati kao služba ljubavi prema svima

Franjo je na početku podsjetio na Isusove učenike koji su na dan uskrsnuća bili zatvoreni i prestrašeni dodavši da bi se i danas vođe Božjega naroda, kada se okupe, mogli osjećati uplašeno poput apostola. ”Mogli bi dopustiti da budu iskušani obeshrabrenjem, pokazujući jedni drugima svoja razočaranja i neispunjena očekivanja, dopuštajući da njima dominiraju brige, a da ne uspiju spriječiti eskalaciju međusobnih razlika. Ali i danas, ako svoj pogled usmjerimo na Krista, a ne na sebe, shvatit ćemo da je Uskrsli među nama i da nam želi dati svoj mir i svoj Duh”, rekao je.

Zahvalio je nadbiskupu Canterburyja Justinu Welbyju spominjući se da su u isto vrijeme započeli svoje današnje službe. ”Od tada smo imali mnogo prilika sastajati se, zajedno moliti i svjedočiti svoju vjeru u Gospodina. Ove godine, tijekom slavlja Večernje na svetkovinu Obraćenja svetog Pavla, dali smo mandat nekim parovima katoličkih i anglikanskih biskupa da zajedno vrše svoju službu, kako bi svijetu bili anticipacija pomirenja svih kršćana u jedinstvu jedne i jedine Crkve Kristove”, poručio je Papa. Dodao je da ”Gospodin poziva svakoga od nas da budemo graditelji jedinstva i, čak i ako još nismo jedno, naše nesavršeno zajedništvo ne smije nas spriječiti da hodamo zajedno”.

Rad Međunarodnoga anglikansko-katoličkoga povjerenstva

Napomenuvši da odnosi među kršćanima predviđaju i zahtijevaju svaku moguću praktičnu suradnju na različitim razinama, izrazio je zahvalnost za rad koji je Anglikansko-katoličko međunarodno povjerenstvo obavilo tijekom posljednjih pedeset godina posvećujući se prevladavanju raznih prepreka koje stoje na putu jedinstva.

Papa je poručio okupljenima da čitanja Djela apostolskih u uskrsnom vremenu vraćaju kršćane njihovim prapočelima. ”Među brojnim slavnim stranicama vjere i bratstva, hrabrosti pred progonima, radosnog širenja evanđelja i otvorenosti prema poganima, sveti autor ne skriva trenutke napetosti i nerazumijevanja, često rođene iz krhkosti učenika ili iz različitih tumačenja odnosa s prošlom tradicijom. Ali u cijeloj priči pokazuje se da je pravi protagonist Duh Sveti”, naglasio je dodavši da su apostoli ipak dolazili do pomirenja i rješenja.

”Zasigurno, božanska perspektiva nikada neće biti ona podjele, razdvajanja, prekida dijaloga. Umjesto toga, Božji put nas vodi da još snažnije prionemo uz Gospodina Isusa jer ćemo samo u zajedništvu s Njim ponovno otkriti puno zajedništvo među nama”, istaknuo je.

Poslanje kršćana – učiniti da svijet upozna Krista

Ustvrdio je da današnji rastrgani svijet treba upoznati Krista te podsjetio da neki od nazočnih dolaze iz krajeva gdje su rat, nasilje i nepravda svakidašnji kruh vjernika. Naglasio je da čak i u zemljama koje se smatraju bogatim i mirnim ne nedostaje patnje. ”Što možemo predložiti nasuprot svemu tome, ako ne Isusa, Spasitelja?”, upitao je dodajući da je misija kršćana učiniti da svijet upozna Krista.

Papa je zahvalio primasima što su se odlučili susresti u gradu apostola Petra i Pavla rekavši da je za njega dar osjećati se bliskim zajednicama koje predstavljaju. ”Znam da uloga rimskog biskupa još uvijek predstavlja kontroverzno i razdorno pitanje među kršćanima. Ali prema lijepom izrazu pape Grgura Velikog, koji je svetog Augustina poslao kao misionara u Englesku, rimski biskup je servus servorum Dei – sluga slugu Božjih”, istaknuo je te dodao da je stoga potrebno zamisliti se u bratskom i strpljivom dijalogu, ostavljajući iza sebe beskorisne prijepore, kako bi se razumjelo da se Petrova služba može vršiti kao služba ljubavi za sve.

Sinodski hod

Poručio je da Katolička Crkva radi na sinodskom hodu istaknuvši da mu je drago što je toliko izaslanika, uključujući biskupa Anglikanske zajednice, sudjelovalo na prvom zasjedanju Generalne skupštine održanom prošle godine. Dodao je da moli kako bi bolje razumijevanje uloge rimskog biskupa bilo među plodovima Sinode.

Papa Franjo podsjetio je da su u Zajedničkoj izjavi iz 2016. godine naveli da, iako poput njihovih prethodnika, još uvijek ne vide rješenja za prepreke, nisu obeshrabreni. ”Bio bi skandal da zbog podjela ne ostvarimo naš zajednički poziv obznanjivanja Krista. Umjesto toga, ako izvan naših pojedinačnih vizija budemo sposobni svjedočiti Krista s poniznošću i ljubavlju, On će biti taj koji će nas približiti jedne drugima”, ustvrdio je te naglasio: ”Prvo brat, onda sustav!”

Na kraju je još jednom zahvalio nazočnima na posjetu koji im, kako je rekao, omogućuje rast u zajedništvu. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva