Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 09. 06. 2023.
Prijava

Oscar za film CODA. Riječ je o poruci uključivosti i nade

Autor: Ekumena

CODA je akronim koji je ranije malo tko znao, ali koji sada, zahvaljujući osvojenoj kategoriji za najbolji film na dodjeli Oscara, dobiva značenje i vrijednost za milijune ljudi. CODA je skraćenica od “Children of Deaf Adults”, “Djeca gluhih roditelja”. A upravo o toj složenoj, strastvenoj, nesvakidašnjoj stvarnosti života govori film CODA, redatelja Siana Hedera. Taj uspjeh posebno radosno pozdravlja sestra Veronica Donatello, također CODA, voditeljica nacionalne službe za pastoral osoba s invaliditetom pri Talijanskoj biskupskoj konferenciji (CEI) i koordinatorica projekta “Nessuno Escluso” (Nitko isključen) Dikasterija za komunikaciju.

Ovažnosti filma za zajednicu gluhih i šire, sa sestrom Veronicom je za LOsservatore Romano razgovarao Alessandro Gisotti. “Na osobnoj razini to je velika emocija. Film na licu mlade Ruby odražava ono što djeca gluhih (CODA) žive s gluhim roditeljima ili braćom i sestrama. Kad sam ga pogledala sa svojim bratom koji čuje, pogledali smo se i rekli: to je to! Nitko nikada nije pričao o nama na tako jasan, istinit, ironičan način. U suzama i radosti života u gluhoj obitelji dotakli su sve note srca. Film uspijeva stvoriti mostove i razbiti predrasude. A potom vidjeti kako svi holivudski glumci ne plješću rukama, već podižu ruke – znak pljeska gluhih – bilo je oduševljavajuće”, kaže sestra Veronica.

Ona ističe da film prikazuje “divnu obitelj koja je iznutra i izvana pozvana izići iz predrasuda. Obitelj živi u zajednici misleći da nisu prihvaćeni, integrirani, upravo zbog invaliditeta, stoga koriste znakovni jezik kao ‘štit’, a ne kao komunikacijski most, znajući da mogu računati na prisutnost Ruby, maloljetne kćeri, kao tumača.

S druge strane, obitelj koristi znakovni jezik kao izgovor za zaključavanje obiteljske dinamike sprječavajući svoju kćer Ruby koja čuje da pobjegne i krene u vlastiti životni projekt”. CODA se također usredotočuje na životne trenutke djevojke koja postaje odrasla osoba i proživljava “neugodnost dvoje roditelja koji moraju biti u stanju prihvatiti da je njihova kći odrasla”.

Također, sestra Veronica smatra da je “vrlo učinkovit način na koji je prikazan odnos između Ruby i njezine majke, gluhe glumice Marlee Matlin (dobitnica Oscara za film Djeca manjeg Boga)”.

Voditeljica talijanske službe za pastoral osoba s invaliditetom dodaje da je “za svijet gluhih Troy Kotsur veliki ponos, a za ostale mlade gluhe glumice i glumce s invaliditetom velika prilika, znak da se stvarnost mijenja i da i za njih može biti mjesta u svijetu zabave. Marlee Matlin, kako je spomenuto, prva je otvorila vrata Hollywooda gluhima, 1980-ih, u vrijeme i u kontekstu u kojem je pogled na invaliditet još uvijek bio stigmatiziran”.

Sestra Donatello smatra da će taj film pomoći u širenju kulture inkluzije gluhih osoba i osoba s invaliditetom. “Sve što može pomoći u promicanju pogleda uključivosti može također na dobro poboljšati i društvo”, zaključuje sestra Veronica za L’Osservatore Romano. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva