Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 11. 2022.
Prijava
Obrazovanje - UNICEF Crna Gora

Obrazovanjem do bratstva

Autor: Ekumena / 02. 03. 2022.

Papa Franjo uputio je 2. ožujka poruku Crkvi u Brazilu povodom početka tradicionalne korizmene Kampanje bratstva, s temom “Bratstvo i obrazovanje”, koja započinje u toj velikoj latinskoameričkoj zemlji, prenosi Vatican News.

”Gledajući današnje društvo, vrlo se jasno uočava da je hitno potrebno usvojiti preobražavajuće djelovanje na obrazovnom području kako bi se postiglo obrazovanje koje promiče opće bratstvo i cjeloviti humanizam.

Upravo je obrazovanje temeljno za vrjednovanje ljudskoga bića u njegovoj cjelini, izbjegavajući ‘kulturu odbacivanja’ – koja najranjivije stavlja na rub društva – te upozoravajući ga na važnost brige o svemu stvorenomu”.

U skladu s onim istaknutim u trenutku pokretanja Globalnoga obrazovnog pakta, Papa je podsjetio na važnu ulogu koju povijesno ima Crkva na tom području. ”U trenutku kada se priznaje i cijeni odgovornost vladā u zadaći pomoći obiteljima u odgoju njihove djece, jamčeći svima pristup školi, treba se također priznati i cijeniti važno poslanje Crkve na obrazovnom području”, istaknuo je.

Papina je želja da izbor teme ”Bratstvo i obrazovanje” postane velika nada u svakoj crkvenoj zajednici te djelotvorna obnova u katoličkim školama i na sveučilištima. (VN / D. P.)

 

Objavljeno u: Kultura
Oznake: bratstvo, kultura, obrazovanje, Papa Franjo

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva