Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Leuenberški sporazum (Foto: IPAPRKC)

Obilježavanje 50. obljetnice Leuenberškog sporazuma

Autor: D. P. / 16. 09. 2023.

Ove godine diljem Europe se obilježava 50. obljetnica Leuenberškog sporazuma kojim je uspostavljeno zajedništvo oltara i propovjedaonice između evangeličkih crkvi augsburške i helvetske vjeroispovjedi.

Leuenberški sporazum (Leuenberg Concord) je ekumenski dokument kojega su 1973. godine usvojile glavne europske luteranske, reformirane i unijatske crkve, kao i predreformacijske crkve Valdežana i Češke braće u konferencijskom centru Leuenberg (blizu Basela, Švicarska).

Crkve potpisnice ovog sporazuma priznaju crkveno zajedništvo shvaćeno kao zajedništvo propovjedaonice (Riječi Božje) i oltara (Večere Gospodnje) kao i zajedništvo u svjedočenju i služenju.

Broj crkava potpisnica je rastao tijekom godina. Trenutno je 105 crkvi potpisnica Leuenberškog sporazuma, među kojima je i Evangelička crkva u Republici Hrvatskoj.

Uključene crkve su izvorno bile ujedinjene u organizaciju pod nazivom Leuenberško crkveno zajedništvo (Leuenberg Church Fellowship – LCF). Godine 2003. ovo je preimenovano u Zajednicu protestantskih crkava u Europi (Community of Protestant Churches in Europe – CPCE), a od 2020. godine u Zajedništvo protestantskih crkava u Europi (Gemeinschaft Evangelischer Kirchen in Europa – GEKE / Communion of Protestant Churches in Europe – CPCE).

Kako bi obilježili ovu značajnu obljetnicu Evangelička crkva u Republici Hrvatskoj i Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj organizirale su zajedničko bogoslužje u kojem su sudjelovali svi svećenici i predstavnici vjernika iz crkvenih općina obje crkve.

Na bogoslužju je propovijed održao gosp. Péter Szenn, biskup Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj, a slavlje Večere Gospodnje predvodio je gosp. Branko Berić, biskup Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj.

Bogoslužju su nazočili i službeni predstavnici Zajedništva protestantskih crkava u Europi.

Nakon bogoslužja je zajedničko obilježavanje 50. obljetnice Leuenberškog sporazuma nastavljeno na domjenku u prostorijama Crkvene općine Osijek. (ECRH / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva