Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Leuenberški sporazum (Foto: IPAPRKC)

Obilježavanje 50. obljetnice Leuenberškog sporazuma

Autor: D. P. / 16. 09. 2023.

Ove godine diljem Europe se obilježava 50. obljetnica Leuenberškog sporazuma kojim je uspostavljeno zajedništvo oltara i propovjedaonice između evangeličkih crkvi augsburške i helvetske vjeroispovjedi.

Leuenberški sporazum (Leuenberg Concord) je ekumenski dokument kojega su 1973. godine usvojile glavne europske luteranske, reformirane i unijatske crkve, kao i predreformacijske crkve Valdežana i Češke braće u konferencijskom centru Leuenberg (blizu Basela, Švicarska).

Crkve potpisnice ovog sporazuma priznaju crkveno zajedništvo shvaćeno kao zajedništvo propovjedaonice (Riječi Božje) i oltara (Večere Gospodnje) kao i zajedništvo u svjedočenju i služenju.

Broj crkava potpisnica je rastao tijekom godina. Trenutno je 105 crkvi potpisnica Leuenberškog sporazuma, među kojima je i Evangelička crkva u Republici Hrvatskoj.

Uključene crkve su izvorno bile ujedinjene u organizaciju pod nazivom Leuenberško crkveno zajedništvo (Leuenberg Church Fellowship – LCF). Godine 2003. ovo je preimenovano u Zajednicu protestantskih crkava u Europi (Community of Protestant Churches in Europe – CPCE), a od 2020. godine u Zajedništvo protestantskih crkava u Europi (Gemeinschaft Evangelischer Kirchen in Europa – GEKE / Communion of Protestant Churches in Europe – CPCE).

Kako bi obilježili ovu značajnu obljetnicu Evangelička crkva u Republici Hrvatskoj i Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj organizirale su zajedničko bogoslužje u kojem su sudjelovali svi svećenici i predstavnici vjernika iz crkvenih općina obje crkve.

Na bogoslužju je propovijed održao gosp. Péter Szenn, biskup Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj, a slavlje Večere Gospodnje predvodio je gosp. Branko Berić, biskup Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj.

Bogoslužju su nazočili i službeni predstavnici Zajedništva protestantskih crkava u Europi.

Nakon bogoslužja je zajedničko obilježavanje 50. obljetnice Leuenberškog sporazuma nastavljeno na domjenku u prostorijama Crkvene općine Osijek. (ECRH / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva