Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 30. 05. 2023.
Prijava
Neka Kraljica mira sačuva svijet od ratnog ludila

Neka zemlje naše regije na sve moguće načine pomognu Ukrajincima

Autor: Jadranka Brnčić / 27. 02. 2022.

Na svojoj zapadnoj granici zemlje srednje Europe boje se potencijalne migrantske krize. Srednja Europa za mnoge nije tek očita ruta, već i prirodna destinacija. Regija je već dom za milijune Ukrajinaca. Prema Svjetskom izvješću o migracijama za 2020., Ukrajina je sedma zemlja porijekla migranata u svijetu. Prijavljeno je oko 5,9 milijuna Ukrajinaca kao migranata koji žive u inozemstvu, ponajviše u Ruskoj Federaciji i Kazahstanu (preko 3 milijuna), Poljskoj (oko 2 milijuna) i u Italiji (234.000).

Vlade Poljske, Slovačke, Češke i susjednih zemalja izrazile su spremnost, ukoliko izbije rat, prihvatiti određen broj ratnih izbjeglice i migranta iz Ukrajine. Sve, izuzev Mađarske, a ne zaboravimo da je prije tri mjeseca Poljska upotrijebila vojnike na granici s Bjelorusijom kako bi otjerala mnoštvo koje je tražilo utočište. Postoje procjene da bi, u najgorem scenariju, ako se agresija nastavi, čak pet milijuna Ukrajinaca moglo pobjeći iz zemlje. Sada se već govori o pola milijuna njih.

Spremnost srednjoeuropskih zemalja da prihvate izbjeglice posve je drukčija nego u vrijeme migracijske krize 2015. kada su njihove vlade tvrdile da muslimanski migranti uvoze kriminal i bolesti. Ukrajinci su očito dobrodošli:  mogu legalno ući u EU i u Poljsku bez vize te čak i bez traženja statusa izbjeglica. Štoviše, iako su države diljem regije posljednjih godina zalupile vratima pred izbjeglicama iz Afrike i Bliskog istoka, međusobno su se natjecale kako bi namamile Ukrajince da pomognu u ublažavanju kroničnog nedostatka jeftine radne snage.

Pojedini analitičari u srednjoj Europi predviđali su povećanje dolazaka Ukrajinaca bez obzira na mogućnost agresije. No, postoji i zabrinutost da bi rat mogao dovesti brojke do neupravljivih razina.

”Ukrajina je otvorena za posredovanje Vatikana u sukobu s Rusijom i želi da papa Franjo posjeti što je prije moguće, čak i u trenutnoj situaciji”, rekao je, prema Reutersu, Andrij Juraš, novi veleposlanik Kijeva pri Svetoj Stolici.

Papa je, čim je rat počeo, učinio presedan i pošao do vatikanske ambasade Ruske Federacije.

Ukrajinski grkokatolički primas, nadbiskup Sviatoslav Ševčuk i predsjednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Stanisław Gądecki, potpisali su zajedničku izjavu povodom prijetnje ruske invazije na Ukrajinu u kojoj su pozvali međunarodnu zajednicu da ”na sve moguće načine” pomogne Ukrajini, zemlji koja je suočena s agresijom Putzinovih snaga.

Apel na uključenje međunarodne zajednice pred prijetnjom ruske vojne intervencije u Ukrajini uputilo je i Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) koje je istaknulo kako stoji uz ”braću i sestre u vjeri i cijeli ukrajinski narod”.

Naši biskupi i episkopi, iz različitih razloga, nemaju što reći. Jednako kao što nisu i nemaju što reći ni na emigrante iz Bliskog istoka. Sukobi i ratovi se događaju negdje drugdje i valjda nas se ne tiču.

Hrvatski (nad)biskupi jedva se kreću. Nema većih inicijativa, osim Caritasove koja je otvorila donatorski račun.

Tijekom opće audijencije u srijedu, 23. veljače, papa Franjo je svesrdno pozvao na mir u Ukrajini, rekavši da je prijetnja ratom prouzročila veliku bol u njegovu srcu. ”Unatoč diplomatskim naporima u posljednjih nekoliko tjedana”, rekao je Papa, ”otvaraju se sve alarmantniji scenariji u kojima mnogi ljudi diljem svijeta osjećaju tjeskobu i bol”.

”Opet je mir svih ugrožen stranačkim interesima” – naglasio je te apelirao na one ” političkom odgovornošću da ozbiljno ispitaju svoju savjest pred Bogom, koji je Bog mira, a ne rata, koji je Otac svih, a ne samo nekih, koji želi da budemo braća, a ne neprijatelji”.

Također je molio da se ”sve uključene strane suzdrže od bilo kakvih radnji koje bi izazvale još veću patnju ljudima, destabilizirajući suživot među nacijama i dovodeći međunarodno pravo na loš glas”.

Na kraju opće audijencije, papa Franjo je sve kršćane pozvao da 2. ožujka, na Čistu srijedu ili Pepelnicu, intenzivno posvete molitvi i postu. ”Neka Kraljica mira sačuva svijet od ratnog ludila”.

Ali rat je tu i izbjeglice su već među nama. Vrijeme je da se trgnemo i pripremimo i da ih organizirano prihvatimo.

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva