Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Papa primio izaslanstvo Ekumenskog carigradskog patrijarhata (Foto: Vatican Media)

Neka se kršćani zajedno zauzimaju za pravedan i stabilan mir u Ukrajini

Autor: D. P. / 30. 06. 2023.

Primivši u audijenciju izaslanstvo Ekumenskoga carigradskog patrijarhata, u petak 29. lipnja papa Franjo im je uručio govor u kojemu iznosi svoje uvjerenje da će kršćani rasti u međusobnom zajedništvu i pomoći svijetu obilježenom podjelama i neslogom, prenosi Vatican News.

Rat u Ukrajini pokazuje da su svi ratovi totalna katastrofa za narode i za obitelji, za djecu i starije osobe, za ljude primorane napustiti svoju zemlju, za gradove i sela, i za sve stvoreno, kao što je to bilo nakon rušenja brane Nova Kahovka. Tako je papa Franjo izrazio zabrinutost za ukrajinski narod primivši u audijenciju članove izaslanstva Ekumenskoga carigradskog patrijarhata koji su došli u Rim kako bi sudjelovali na slavlju povodom svetkovine svetih Petra i Pavla, 29. lipnja u bazilici svetoga Petra. Na taj njihov posjet vatikansko izaslanstvo uzvraća 30. studenog u Istanbulu, povodom proslave svetog Andrije. Od braće iz Patrijarhata, kojima je govor uručen, papa Franjo je zatražio zajedničko zauzimanje za postizanje mira.

„Kao Kristovi učenici ne možemo se pomiriti s ratom, nego je naša dužnost zajedno raditi za mir. Tragična stvarnost toga rata kojemu kao da nema kraja, zahtijeva od svih zajednički stvaralački napor kako bismo zamislili i ostvarili putove mira, prema pravednom i stabilnom miru. Naravno, mir nije stvarnost koju možemo postići sami, nego je prije svega dar od Gospodina. No, to je dar koji zahtijeva odgovarajući odnos čovjeka i ponajviše vjernika, koji treba sudjelovati u Božjem mirotvornom djelu”, naveo je Papa.

Neka kršćani pomognu podijeljenom svijetu

Upravo evanđelje kršćanima pokazuje da mir ne proizlazi iz puke odsutnosti rata, nego se rađa iz ljudskoga srca ,dodao je Papa te istaknuo: “U konačnici ga, naime, priječi nevaljali korijen koji nosimo u sebi: posjedovanje, želja za sebičnim ostvarivanjem vlastitih interesa na osobnoj i na razini zajednice, te na nacionalnoj pa čak i na vjerskoj razini.”

Božja ljubav obraća i obnavlja srca; to je besplatna ljubav, napomenuo je u govoru papa Franjo te dodao: “i nije ograničena na vlastitu skupinu; valja ju naviještati kao što Isusa treba svjedočiti svijetu. Zatvorenostima i sebičnostima valja suprotstaviti Božji stil koji je, kako nas je Krist poučio primjerom, služenje i samoodricanje. Možemo biti sigurni da će, utjelovljujući ga, kršćani rasti u međusobnom zajedništvu i pomoći svijetu obilježenom podjelama i neslogom.”

Napredak katoličko-pravoslavnoga dijaloga

Papa Franjo je u govoru izrazio zadovoljstvo rezultatima petnaestoga plenarnog zasjedanja Međunarodnoga mješovitog povjerenstva za teološki dijalog između Katoličke Crkve i Pravoslavne Crkve, budući da zajedničko tumačenje načina na koji se na Zapadu i na Istoku razvio odnos između sinodalnosti i primata u drugom tisućljeću, može pridonijeti nadilaženju polemičkih argumenata kojima se koriste obje strane koje, umjesto da ojačaju svoje identitete, na kraju usmjeravaju pozornost samo na sebe i na prošlost.

“Danas smo, imajući na umu pouke iz povijesti, pozvani zajedno tražiti način ostvarivanja prvenstva da bi u kontekstu sinodalnosti bili u službi zajedništva Crkve na općoj razini”, naveo je u govoru.

Međutim, valja poći od pretpostavke, pojasnio je Papa, da nije moguće misliti da isti prerogativi koje rimski biskup ima u odnosu na svoju biskupiju i katoličku zajednicu, budu prošireni na pravoslavne zajednice.

“Kada budemo, uz Božju pomoć, potpuno ujedinjeni u vjeri i ljubavi, način na koji će rimski biskup obavljati svoju službu zajedništva u Crkvi na općoj razini morat će proizlaziti iz nerazdvojnoga odnosa između primata i sinodalnosti”, protumačio je.

Put prema jedinstvu

Puno jedinstvo bit će dar Duha Svetoga – stoji u Papinu govoru – i u Duhu ga imamo tražiti.

“Jer, zajedništvo među vjernicima nije pitanje popuštanja i kompromisa, nego bratskoga milosrđa, braće koja se prepoznaju kao ljubljena djeca Oca i, ispunjeni Kristovim Duhom, znaju uključiti svoje razlike u širi kontekst. To je vidik Duha Svetoga koji usklađuje razlike ne homogenizirajući stvarnost”, istaknuo je Franjo.

Upućujući preko izaslanstva pozdrav voljenom bratu Bartolomeju i svim biskupima Ekumenskoga patrijarhata, papa Franjo je na kraju izrazio nadu da će, po zagovoru svetih Petra i Pavla, te svetoga Andrije, taj susret biti još jedan korak na putu prema vidljivom jedinstvu u vjeri i ljubavi. (VN / IKA / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva