Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava

Napad na Caritas u Mariupolju

Autor: Ekumena

Predsjednik Međunarodnoga Caritasa izrazio je bol i tugu zbog smrti dviju djelatnica Ukrajinskoga Caritasa i njihovih obitelji u Mariupolju, te ponovno uputio snažan apel za prekid rata.

“Ta je vijest zaprepastila i šokirala obitelj Caritasā. Sjedinjujemo se u boli i solidarnosti s patnjom obitelji i naših kolega iz Ukrajinskoga Caritasa koji proživljavaju tu tragediju” – tim  je riječima glavni tajnik Međunarodnoga Caritasa, Aloysius John, izrazio sućut povodom smrti dviju suradnica Ukrajinskoga Caritasa u Mariupolju. Prema izjavama izvora lokalnoga Caritasa, 15. ožujka je jedan ruski tenk pucao na Caritasov centar u Mariupolju, ubivši dvije suradnice i petero članova njihovih obitelji koji su se bili sklonili u zgradi.

Ta se tragična vijest pojavila tek u ponedjeljak. “Potrebni su nam vaša solidarnost i vaše molitve za obitelji žrtava” – rekla je predsjednica Ukrajinskoga Caritasa Tetiana Stawnychy. Kardinal Luis Antonio Tagle, predsjednik Međunarodnoga Caritasa, istaknuo je pak – u intervjuu za vatikanske medije – vrijednost svjedočanstva onih koji, riskirajući vlastiti život, pomažu ukrajinskom narodu izmučenom ratom, te uputio snažan apel za prekid sukoba.

“Međunarodni Caritas izražava iskrenu sućut i blizinu obiteljima poginulih i ranjenih. Naša se žalost pretvara u apel međunarodnoj zajednici da uloži sve napore kako bi se prekinulo to nasilje, vratilo dijalogu te u svakoj osobi prepoznalo brata i sestru”, istaknuo je kardinal Tagle.

Obraćajući se ženama i muškarcima koji riskiraju život, kardinal im je prije svega uputio riječi iskrene zahvalnosti. Činite sveto djelo! – istaknuo je te dodao: “Svakim nesebično učinjenim dobrim djelom sijete sjeme istine, pravednosti, ljubavi i mira koji će promijeniti svijet. Bog će se pobrinuti da vaš trud ne bude uzaludan. Vaše će zauzimanje uroditi plodom”.

Na pitanje na koji način možemo odati počast žrtvi humanitarnih djelatnika, kardinal je kazao da ih častimo moleći za njih i za njihove obitelji. “Vjerujemo da Bog čuje vapaj siromaha i pravednika. Odajemo im počast potvrđujući vrijednost službe koju obavljaju humanitarne organizacije, koju valja poštovati. Izražavamo im poštovanje molitvom Bogu i pozivanjem ljudi dobre volje da misle i rade za mir”, rekao je cardinal Tagle. (VN / D. P.)

 

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake: Caritas, Mariupolj, Mir, Ukrajina

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva