Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Nadbiskup Gallagher (Foto: IKA)

Nadbiskup Gallagher: Europa treba mir, solidarnost, kršćanski doprinos

Autor: D. P. / 26. 11. 2023.

Vatikanski ministar vanjskih poslova nadbiskup Paul Gallagher vidi svijet u neredu, a Europu posebno poziva na rad za mir i solidarnost. Nitko ne bi pomislio da će doći do još jednog velikog rata u Europi. To šokira ljude, rekao je u intervjuu 25. studenog za novinsku agenciju Kathpress u Beču, prenosi KNA.

Povod Gallagherova posjeta Austriji bio je dvodnevni susret glavnih tajnika biskupskih konferencija iz srednje Europe. Tajnik Državnog tajništva Svete Stolice za odnose s državama, odnosno vatikanski ministar vanjskih poslova, opisao je kao “nered” novi svjetski poredak u nastajanju zbog ruskog agresijskog rata protiv Ukrajine.

Europa se sada mora ponovno pronaći. S obzirom na brojne krize, europski projekt mora se preispitati i revitalizirati. Papa Franjo vrlo je zabrinut za budućnost Europe, rekao je Gallagher. Istodobno, Rimski biskup “i dalje je oduševljen temeljnom vizijom ujedinjene Europe u miru, podržanom međusobnom suradnjom i izbjegavanjem sukoba”. To sve je potrebno obnoviti.

“Europa treba mir i solidarnost, Crkva o tome ne treba samo govoriti, nego treba i svjedočiti. Danas više nego ikad prije trebamo mirotvorce”, istaknuo je Gallagher. Predstavnik Svete Stolice ponovio je da Papa predviđa “humanitarnu katastrofu” po pitanju migracija. Ljudi i vlade trebaju osjetljiv i principijelan stav kako bi “migrante vidjeli kao ljude, a ne kao statistiku”.

S pogledom na susret glavnih tajnika biskupskih konferencija, na kojemu je Gallagher održao predavanje, istaknuo je različite stavove i perspektive u tim zemljama. Crkva u Njemačkoj trenutno je vrlo usredotočena na tamošnji projekt reforme Sinodalnog puta, što izaziva zabrinutost u drugim mjesnim Crkvama. No, različite perspektive i stavovi u Crkvi razumljivi su i opravdani. U tom smislu vrlo je važna međusobna razmjena.

Kardinal Christoph Schönborn također je izrazio potporu i zahvalu za susret glavnih tajnika biskupskih konferencija. Njegova je “iskrena želja da kao Crkva napredujemo na europskoj razini”, rekao je kardinal u subotu 25. studenoga na susretu glavnih tajnika u nadbiskupskom dvoru u Beču, govoreći o globalnom sinodskom procesu. “Nadam se da će Crkva u Europi uhvatiti korak sa sinodalnim procesom”, rekao je bečki nadbiskup, koji je također član vatikanske sinodske skupštine.

Usporedba pokazuje da su kontinentalna udruženja biskupskih konferencija u Latinskoj Americi (CELAM) i Aziji (FABC) već dosta ispred Europe (CCEE).

Susretu glavnih tajnika biskupskih konferencija nazočili su biskup Gjergj Meta (Albanija), Ivo Tomašević (Bosna i Hercegovina), Beate Gilles (Njemačka), Krunoslav Novak (Hrvatska), Robert Pastyik (Srbija), Ivan Ružička (Slovačka), s. Mojca Maria Šimenc (Slovenija), Stanislav Pribyl (Češka), Tamas Toth (Mađarska) te Peter Schipka (Austrija). Prvi takav susret održan je u Beču 2017. godine na inicijativu Austrijske biskupske konferencije. (KP / KNA / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva