Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava

Ljubljana domaćin 46. Europskog susreta mladih Zajednice Taizé

Autor: D. P. / 27. 12. 2023.

U Ljubljani će se od 28. prosinca 2023. do 1. siječnja 2024. održati 46. ekumenski Europski susret mladih, koji priprema Zajednica iz Taizéa, poznat i kao ”Hodočašće povjerenja na zemlji”.

Susret će okupiti više od pet tisuća mladih kršćana iz svih krajeva Europe, a iz Hrvatske će sudjelovati jedna skupina od oko 200 mladih. Susret organiziraju braća iz ekumenske zajednice iz maloga francuskog sela Taizé i mjesne Crkve uz potporu Grada Ljubljane, a veliku volontersku podršku daje slovenska ”Katoliška mladina”.

Brat Ulrich, koji je u zajednici Taizé zadužen za mlade Hrvate, u izjavi za Hrvatski katolički radio opisao je što mlade čeka u Sloveniji: ”Sportska dvorana Arena Stožice u Ljubljani će se za zajedničku molitvu pretvoriti u ‘privremenu crkvu’. Ove godine dekoracija dvorane inspirirana je pčelarstvom u Sloveniji gdje postoji tradicija da se ulazi u košnice ukrašavaju raznim motivima, pa i iz Biblije. Svaku večer susreta molit će se ispred velike oltarne slike s prizorom iz Isusova života, ali i pčela i ljudi koji se o njima brinu”.

Dan prije početka susreta iz Ljubljane za HKR se javio volonter ”Katoličke mladine” Aleks Birsa Jogan i potvrdio da je sve spremno za europski ekumenski susret mladih. Prvi prijem mladih bit će u ljubljanskom Zavodu sv. Stanislava gdje će dobiti sve potrebne informacije oko smještaja, transporta gradom i svih događaja koji ih tamo očekuju.

Jogan je najavio da će susret početi u četvrtak 28. prosinca u 18 sati večernjom molitvom u sportskoj dvorani Arena Stožice. U subotu očekuju visoke goste, među njima i predsjednicu Republike Slovenije Natašu Pirc Musar. Izrazio je radost da će na susretu sudjelovati i sisački biskup Vlado Košić koji će slaviti misu na hrvatskom jeziku u središtu grada.

”U Ljubljani je posebna atmosfera, osjeća se da se događa nešto veliko. Nadamo se da će mladi osjetiti tu radost s kojom se Slovenci pripremaju za ovaj susret”, poručio je Jogan. (HKR / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva