Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 11. 2022.
Prijava

Lejletu-I-berat (islamski)

Autor: Ekumena

Petnaesta noć mjeseca ša’bana, u islamskoj tradiciji Bošnjaka i drugih muslimana Balkana kao i muslimana u mnogim dijelovima svijeta, obilježava se ili organizirano, najčešće prigodnim mevludskim svečanostima i sličnim programima, ili individualno, odnosno pojedinačnim ibadetskim djelima (djelima vjere).

Ova mubarek (blagodatna) noć doživljava se i kao vjesnik nadolazećeg mjeseca posta – ramazana, te je kao takva i jedna od značajnijih proslava za muslimane, a slavi se 15. noći (noć između 14. i 15. dana) mjeseca ša’bana, osmog mjeseca islamskog kalendara. Različite zemlje i kulture u kojima muslimani žive poznaju i različite običaje proslave ovog dana, a svaka ima i drugačiji naziv.

Iako ova proslava nije Kur’anski utemeljena, postoje hadisi (izreke) Muhameda, a.s., na osnovu kojih se može zaključiti kako je riječ o mubarek (blagodatnoj) noći u kojoj Uzvišeni Allah, dž.š., s posebnom milošću gleda na svoje robove (vjernike). Ova noć je još poznata i kao Noć oprosta ili Dan pomirenja.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: islamski

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva