Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Lejletu-I-berat (islamski)

Autor: Ekumena

Petnaesta noć mjeseca ša’bana, u islamskoj tradiciji Bošnjaka i drugih muslimana Balkana kao i muslimana u mnogim dijelovima svijeta, obilježava se ili organizirano, najčešće prigodnim mevludskim svečanostima i sličnim programima, ili individualno, odnosno pojedinačnim ibadetskim djelima (djelima vjere).

Ova mubarek (blagodatna) noć doživljava se i kao vjesnik nadolazećeg mjeseca posta – ramazana, te je kao takva i jedna od značajnijih proslava za muslimane, a slavi se 15. noći (noć između 14. i 15. dana) mjeseca ša’bana, osmog mjeseca islamskog kalendara. Različite zemlje i kulture u kojima muslimani žive poznaju i različite običaje proslave ovog dana, a svaka ima i drugačiji naziv.

Iako ova proslava nije Kur’anski utemeljena, postoje hadisi (izreke) Muhameda, a.s., na osnovu kojih se može zaključiti kako je riječ o mubarek (blagodatnoj) noći u kojoj Uzvišeni Allah, dž.š., s posebnom milošću gleda na svoje robove (vjernike). Ova noć je još poznata i kao Noć oprosta ili Dan pomirenja.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: islamski

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva