Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 11. 2022.
Prijava

Kurban-bajram

Autor: Ekumena

Kurban-bajram ili Hadži-bajram islamski je praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski blagdan. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon mjeseca ramazana i slavi se četiri dana. Muslimani širom svijeta prvoga dana Kurban-bajrama žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima (Abrahama) da žrtvuje svog sina za Boga, ali se Bog umiješao u posljednjem trenutku te je umjesto žrtve sina odobrio da žrtvuje ovna. Od žrtvovanog mesa udjeljuje se siromasima, prijateljima susjedima. Za ovaj blagdan očevi i majke bogato daruju svoju djecu i najmlađu rodbinu, a priprema se i bogat objed za goste.

Muslimani Kurban bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim se posjećuju mezarluci (groblja) te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijatskog prava. Kurban-bajram još se naziva i Hadži-bajram, jer je u uskoj vezi s obavljanjem zapovjednog hadža (hodočašća). Sva četiri dana, koliko traje Kurban-bajram, muslimanima je zabranjeno postiti.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: islamski

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva