Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Kurban-bajram

Autor: Ekumena

Kurban-bajram ili Hadži-bajram islamski je praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski blagdan. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon mjeseca ramazana i slavi se četiri dana. Muslimani širom svijeta prvoga dana Kurban-bajrama žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima (Abrahama) da žrtvuje svog sina za Boga, ali se Bog umiješao u posljednjem trenutku te je umjesto žrtve sina odobrio da žrtvuje ovna. Od žrtvovanog mesa udjeljuje se siromasima, prijateljima susjedima. Za ovaj blagdan očevi i majke bogato daruju svoju djecu i najmlađu rodbinu, a priprema se i bogat objed za goste.

Muslimani Kurban bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim se posjećuju mezarluci (groblja) te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijatskog prava. Kurban-bajram još se naziva i Hadži-bajram, jer je u uskoj vezi s obavljanjem zapovjednog hadža (hodočašća). Sva četiri dana, koliko traje Kurban-bajram, muslimanima je zabranjeno postiti.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: islamski

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva