Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 17. 08. 2022.
Prijava

Kurban-bajram

Autor: Ekumena

Kurban-bajram ili Hadži-bajram islamski je praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski blagdan. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon mjeseca ramazana i slavi se četiri dana. Muslimani širom svijeta prvoga dana Kurban-bajrama žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima (Abrahama) da žrtvuje svog sina za Boga, ali se Bog umiješao u posljednjem trenutku te je umjesto žrtve sina odobrio da žrtvuje ovna. Od žrtvovanog mesa udjeljuje se siromasima, prijateljima susjedima. Za ovaj blagdan očevi i majke bogato daruju svoju djecu i najmlađu rodbinu, a priprema se i bogat objed za goste.

Muslimani Kurban bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim se posjećuju mezarluci (groblja) te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijatskog prava. Kurban-bajram još se naziva i Hadži-bajram, jer je u uskoj vezi s obavljanjem zapovjednog hadža (hodočašća). Sva četiri dana, koliko traje Kurban-bajram, muslimanima je zabranjeno postiti.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: islamski

Uvodnik

  • Kajanje pape Franje u Kanadi: Praštanje je tek početak
    Izaslanici Nacionalnog vijeća Metisa i Inuita, starosjedilačkih kanadskih naroda, sastali su se s papom Franjom u travnju 2022. ne bi li mu posvjedočili kako njihove zajednice danas žive te kako su Katolička Crkva i njezine institucije pridonijele njihovim stradanjima u povijesti, posebice vođenjem škola gdje su, kao dio politike prisilne asimilacije, starosjedilački jezici i kulturni […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva