Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 09. 06. 2023.
Prijava
Križevačka eparhija / mons. Stipić i mons. Luščak

Križevački vladika Milan Stipić, prvi hrvatski biskup u ratom zahvaćenu Ukrajinu

Autor: Ekumena / 14. 08. 2022.

Križevački vladika Milan Stipić pohodio je od 9. do 11. kolovoza 2022. najzapadniju grkokatoličku eparhiju u Ukrajini – Mukačevo, u Zakarpatskoj oblasti.

Mons. Stipić boravio je u sjedištu eparhije Užgorodu, gdje se susreo s apostolskim upraviteljem Mukačeva Nilom Jurijem Luščakom.

Uz Užgorod i Mukačevo, vladika Stipić je zajedno s vladikom Luščakom služio arhijerejsku liturgiju blagdana sv. Pantelejmona, mučenika, u mjestu Hustu gdje je održao i propovijed.

Obraćajući se mnoštvu okupljenih vjernika križevački vladika izrazio je suosjećanje s patnjama ukrajinskog naroda u nametnutom ratu i sve potaknuo na ustrajnost u vjeri koja i danas, kao i u vrijeme svetog mučenika Pantelejmona, daje smisao i nadnaravni značaj patnjama i nedaćama.

Istaknuo je prijateljsku i kršćansku ljubav te suosjećanje hrvatskoga naroda s Ukrajincima, navodeći primjere konkretne pomoći Caritasa Križevačke eparhije i cijeloga Hrvatskog Caritasa tijekom izbjegličke krize i ratnih nedaća u Ukrajini.

Križevačka eparhija redovito šalje pomoć bolnicama, samostanima i drugim ustanovama u Ukrajini, a u Hrvatskoj zauzeto sudjeluje s civilnim i crkvenim organizacijama u pomaganju izbjeglicama. Domaći biskup Luščak zahvalio je vladiki Stipiću, Križevačkoj eparhiji i cijeloj Crkvi u Hrvatskoj za solidarnost i pomoć koju im pružaju.

Vladika Stipić je prvi od biskupa Katoličke Crkve u Hrvatskoj pohodio Ukrajinu tijekom rata koji ondje, nažalost, još uvijek traje, priopćila je Križevačka eparhija. (IKA / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva