Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 06. 2024.
Prijava
Križevačka eparhija / mons. Stipić i mons. Luščak

Križevački vladika Milan Stipić, prvi hrvatski biskup u ratom zahvaćenu Ukrajinu

Autor: Ekumena / 14. 08. 2022.

Križevački vladika Milan Stipić pohodio je od 9. do 11. kolovoza 2022. najzapadniju grkokatoličku eparhiju u Ukrajini – Mukačevo, u Zakarpatskoj oblasti.

Mons. Stipić boravio je u sjedištu eparhije Užgorodu, gdje se susreo s apostolskim upraviteljem Mukačeva Nilom Jurijem Luščakom.

Uz Užgorod i Mukačevo, vladika Stipić je zajedno s vladikom Luščakom služio arhijerejsku liturgiju blagdana sv. Pantelejmona, mučenika, u mjestu Hustu gdje je održao i propovijed.

Obraćajući se mnoštvu okupljenih vjernika križevački vladika izrazio je suosjećanje s patnjama ukrajinskog naroda u nametnutom ratu i sve potaknuo na ustrajnost u vjeri koja i danas, kao i u vrijeme svetog mučenika Pantelejmona, daje smisao i nadnaravni značaj patnjama i nedaćama.

Istaknuo je prijateljsku i kršćansku ljubav te suosjećanje hrvatskoga naroda s Ukrajincima, navodeći primjere konkretne pomoći Caritasa Križevačke eparhije i cijeloga Hrvatskog Caritasa tijekom izbjegličke krize i ratnih nedaća u Ukrajini.

Križevačka eparhija redovito šalje pomoć bolnicama, samostanima i drugim ustanovama u Ukrajini, a u Hrvatskoj zauzeto sudjeluje s civilnim i crkvenim organizacijama u pomaganju izbjeglicama. Domaći biskup Luščak zahvalio je vladiki Stipiću, Križevačkoj eparhiji i cijeloj Crkvi u Hrvatskoj za solidarnost i pomoć koju im pružaju.

Vladika Stipić je prvi od biskupa Katoličke Crkve u Hrvatskoj pohodio Ukrajinu tijekom rata koji ondje, nažalost, još uvijek traje, priopćila je Križevačka eparhija. (IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva