Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Pozivaju se studenti/ce da se prijave do 20. lipnja/juna

Kreću Mediteranske teološke susrete u Lovranu: otvoren poziv studentima

Autor: Ekumena / 07. 06. 2022.

Riječka nadbiskupija ovoga ljeta, od 10. do 16. srpnja, organizira Mediteranske teološke susrete u Lovranu pod naslovom ”Sloboda i odgovornost za izgovorenu riječ”, za studente treće, četvrte i pete godine studija teologije te apsolvente katoličkih, protestantskih i pravoslavnih teoloških fakulteta, kao i za studente poslijediplomskih studija teologije.

Nakon inspirativnih iskustava s Ljetnom školom teologije u Dubrovniku 2019. i 2021. godine, gdje je prethodno vršio svoju biskupsku službu, i vrlo pozitivnih reakcija sudionika, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić odlučio je pokrenuti sličan program u Rijeci.

Suvremeni svijet obilježen je velikim raspravama o slobodi i odgovornosti. Sloboda govora, djelovanja, kao i odgovornost za izgovorenu riječ ključni su u razmišljanjima o ulozi Crkve u suvremenom svijetu, ali i o slobodi i odgovornosti vjernika i teologa u Crkvi. Mladim se studentima teologije želi pružiti platforma za razmjenu mišljenja i promišljanje o ovim dimenzijama vjerničkog života i djelovanja.

Kako bi ovaj program u svojim teološkim promišljanjima bio dodatno obogaćen i ekumenski otvoren, među predavače su uz katoličke uključeni i pravoslavni i protestantski teolozi. Na ovaj se program mogu prijaviti i studenti protestantskih i pravoslavnih teoloških fakulteta.

Svim studenticama i studentima osigurani su besplatan smještaj (Pastoralni dom Lovran) i hrana. Za prijavu je potrebno do 20. lipnja 2022. ispuniti obrazac koji se nalazi na ovoj poveznici.

Predavanja i radionice su na engleskom jeziku. Ukupno se prima 40 studenata.

Na ovom programu sudjelovat će ukupno petero predavača:

Marianne Heimbach-Steins (Westfälische Wilhelms-Universität Münster) katolička je teologinja, direktorica Instituta za kršćanski socijalni nauk Katoličkog bogoslovnog fakulteta na sveučilištu u Münsteru, Njemačka. Članica je Središnjega odbora njemačkih katolika (ZdK). Među brojnim radovima, 2004.-2005. objavila je Christliche Sozialethik: Ein Lehrbuch, [Kršćanska socijalna etika: udžbenik], a 2016. Grenzverläufe gesellschaftlicher Gerechtigkeit. Migration – Zugehörigkeit – Beteiligung [Granice društvene pravde. Migracija – pripadnost – udioništvo].

Cyril Hovorun (University College Stockholm) pravoslavni je arhimandrit i teolog, profesor ekleziologije, međunarodnih odnosa i ekumenizma na University College u Stockholmu. Bio je gostujući profesor na brojnim svjetskim sveučilištima, uključujući Yale, Columbia i Münster. Među ostalim, 2018. je objavio knjigu Political Orthodoxies [Politička pravoslavlja].

Vukašin Milićević (Univerzitet u Beogradu) je svećenik SPC i profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Uz akademski rad, poznat je i po svom javnom djelovanju. Bavi se patrističkom teologijom te odnosom Pravoslavne crkve i nacionalizma, o čemu će u zborniku Balkanska kontekstualna teologija (2022.) objaviti rad “Religija i nacionalni i etnički identitet na Zapadnom Balkanu; kontekst srpskoga pravoslavlja”.

Luke Bretherton (Duke University in Durham) protestantski je teolog, profesor moralne i političke teologije na Duke Divinity School u SAD-u. Stalni je suradnik Guardiana, The Timesa i The Washington Posta. Među ostalim, 2015. je objavio knjigu Resurrecting Democracy: Faith, Citizenship, and the Politics of a Common Life [Uskrisavanje demokracije: vjera, građanska pripadnost i politika zajedničkog života], a 2019. Christ and the Common Life: Political Theology and the Case for Democracy [Krist i zajednički život: politička teologija i demokracija].

Branko Murić (Sveučilište u Zagrebu) je profesor na katedri fundamentalne teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i prodekan. U svom znanstvenom, nastavnom i stručnom radu osobito se bavi temama Božje objave, pitanjima temelja vjere i kako je shvatiti, odnosa Boga i čovjeka. Profesor Murić i teolog Gianluigi Pasquale 2021. objavili su knjigu Teologia fondamentale: il “Logos“ tra comprendere e credere [Fundamentalna teologija: “Logos” između razumijevanja i vjerovanja].

Sve zainteresirane studente, apsolvente i doktorande teologije nadbiskup Mate Uzinić poziva da pošalju svoju prijavu putem gore navedenog linka i od 10. do 16. srpnja sudjeluju u prvim Mediteranskim teološkim susretima u Riječkoj nadbiskupiji. (Portal riječke nadbiskupije / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva