Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 17. 06. 2024.
Prijava
Slika: Pixabay

Katolička sveučilišta trebaju kreativno prihvatiti umjetnu inteligenciju

Autor: D. P. / 15. 07. 2023.

Prefekt vatikanskog Dikasterija za kulturu i obrazovanje, kardinal José Tolentino de Mendonça, govorio je na znanstvenom skupu održanom na Katoličkom sveučilištu Presvetog Srca Isusova u Milanu na tematiku budućnosti katoličkih sveučilišta i ukazao na ključne riječi ”obnovu i svijest” kao smjernice za primjenu tehnologije u znanstvenom istraživanju

Kardinal José Tolentino de Mendonça, prefekt vatikanskog Dikasterija za kulturu i obrazovanje, tijekom znanstvenog kolokvija istaknuo je ključnu ulogu katoličkih sveučilišta u prihvaćanju umjetne inteligencije.

Događanje pod nazivom ”Obnova i svijest: Razmišljanje o budućnosti katoličkih sveučilišta” organizirao je Strateški savez katoličkih istraživačkih institucija (SACRU), a održan je na Katoličkom sveučilištu Presvetog Srca Isusova u Milanu.

Kardinal de Mendonça naglasio je potrebu da katolička sveučilišta predvode u inovacijama i da se uključe u nove trendove. Također je spomenuo važnost dijaloga, suočavanja sa suvremenim izazovima, te poticanja stalne obnove temeljene na svijesti.

Pozivajući se na relevantne crkvene dokumente, istaknuo je temeljnu ulogu katoličkih sveučilišnih institucija u oblikovanju budućnosti.

Prihvaćanje tehnologije s odgovarajućom etikom

Oslanjajući se na primjedbe pape Franje o umjetnoj inteligenciji, kardinal de Mendonça je potaknuo sveučilišta da bez straha prihvate umjetnu inteligenciju i digitalne tehnologije, uzimajući uvijek u obzir etičke implikacije.

Davanje prioriteta dobrobiti pojedinca i podupiranju moralnih vrijednosti ključna su načela koja je naglasio prefekt vatikanskog Dikasterija za kulturu i obrazovanje.

U pogledu antropoloških implikacija umjetne inteligencije, kardinal de Mendonça istaknuo je važnost holističkog pristupa koji se usredotočuje na ljudsku osobu. Potaknuo je na ulaganje u formaciju pojedinca, njegovanje njegovih spoznajnih, stvaralačkih, duhovnih i etičkih potencijala.

Kardinal je također istaknuo važnost uključivanja sveučilišta u društvo i njegovanja susreta među različitim kulturama. Kreativna inteligencija i razbor ukorijenjeni u jakim vrijednostima identificirani su kao bitne kvalitete.

Algor-etika

Kardinal de Mendonça upozorio je na odgovornost katoličkih sveučilišta u implementaciji umjetne inteligencije, pozivajući se na koncept „algor-etike“ koji je upotrijebio papa Franjo. Pozvao je društvene strukture da osiguravaju etička razmatranja u proizvodnji i korištenju umjetne inteligencije.

Znanstveni kolokvij je također istražio izazove i mogućnosti primjene umjetne inteligencije u raznim područjima. Naglašene su mogućnosti suradnje i uključivanja, posebice u poboljšanju obuke za osobe s invaliditetom.

Izražena je zabrinutost zbog brzog tempa tehnološkog napretka, naglašavajući potrebu za pravednošću, povjerljivošću i provjerom podataka. Međutim, sudionici znanstvenog skupa složili su se da umjetna inteligencija ima potencijal pridonijeti održivim društvima i uvesti nova zanimanja.

Rezultati kolokvija bit će sažeti u dokumentu koji govori o križanju umjetne inteligencije i vrijednostima koje podržavaju katolička sveučilišta.

Budući da će Međunarodna federacija katoličkih sveučilišta (IFCU) sljedeće godine obilježiti svoju stotu obljetnicu, ovaj je skup pružio vrijedne uvide o učinkovitom uključivanju umjetne inteligencije u sveučilišnu praksu i doprinosu boljoj budućnosti. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva