Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Članovi Povjerenstva za međunarodni katoličko-pentekostalni dijalog (Vatican Media)

Katolici i Pentekostalci: Hodimo zajedno kao učenici misionari

Autor: Ekumena / 12. 07. 2022.

U poruci članovima Povjerenstva za katoličko-pentekostalni dijalog papa Franjo im zahvaljuje za njihov rad tijekom proteklih 50 godina obilježenih dijalogom, promišljanjem i vezama prijateljstva.

Izrazima zahvale za rad ostvaren u posljednjih 50 godina započinje poruka pape Franje članovima Povjerenstva za katoličko-pentekostalni dijalog, okupljenima u Rimu od 8. do 14. srpnja 2022., na plenarnom zasjedanju u Dikasteriju za promicanje jedinstva kršćana. To je rad obavljen – kako je napisao Papa – kroz dijalog i promišljanje koji su doveli do zajedničkoga puta prijateljstva, solidarnosti i uzajamnoga razumijevanja između katolika i pentekostalaca.

Nadam se – piše Papa – ”da će ta važna obljetnica ojačati te veze i obnoviti vaš zanos u naviještanju, kao učenici misionari, radost evanđelja u crkvenoj zajednici i u cijelom društvu. Slijedeći taj put i svjedočeći Gospodinovu molitvu da svi budu jedno, bit će moguće pomoći našoj braći i sestrama da u svojem srcu i svojem životu osjete preobražavajuću snagu Božje ljubavi, milosrđa i milosti”.

Papina je poruka objavljena na web stranici Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, na kojoj se podsjeća da je dijalog među stranama započeo 1972. godine, u svrhu promicanja uzajamnoga poznavanja i prevladavanja predrasuda između katolika i pentekostalaca. Do 1996. godine to je bio jedini međunarodni teološki dijalog koji su pentekostalni predstavnici vodili s nekom drugom kršćanskom zajednicom.

Jedan od pionira dijaloga bio je pastor David du Plessis, koji je sudjelovao na trećem zasjedanju Drugoga vatikanskog sabora kao gost tadašnjega Tajništva za jedinstvo kršćana. Do sada je zajednički objavljeno šest izvještaja o različitim temama. Tema sadašnje faze dijaloga glasi Lex orandi, lex credendi. (VN / D. P.)

 

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva