Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Luksemburški nadbiskup, kardinal Jean-Claude Hollerich (Foto: Vatican Media)

Kardinal Jean-Claude Hollerich: Naprijed u sinodalnosti, ”ne” klerikalizmu koji sputava Crkvu

Autor: D. P. / 19. 10. 2023.

Glavni izvjestitelj kardinal Jean-Claude Hollerich otvorio je u srijedu 18. listopada XII. opću kongregaciju Sinode, posvećenu četvrtom modulu radnog dokumenta Instrumentum laboris o temama autoriteta, služenja, razlučivanja, decentralizacije.

Riječ je o delikatnim pitanjima, rekao je, koja se tiču rasta tradicije, izvijestio je Vatican News.

“Umorni smo i primičemo se kraju, ali to ne smije postati izgovor kako bismo se manje zauzimali u našem radu, kao da je posljednji tjedan škole”, rekao je kardinal Jean-Claude Hollerich, glavni izvjestitelj prilikom otvaranja XII. opće kongregacije Sinode o sinodalnosti u Dvorani Pavla VI u Rimu. Na programu su rasprave o četvrtom modulu, modulu B3, posljednjem posvećenom razmatranju sadržaja dokumenta Instrumentum laboris, o temi “Sudjelovanje, zadaće odgovornosti i autoritet. Koji procesi, strukture i institucije u misionarskoj sinodalnoj Crkvi?”.

Pet je tema na koje će se trebati osvrnuti manje skupine na različitim jezicima: obnova službe autoriteta, s pozornošću na klerikalizam koji može pogoditi i laike i koji ne dopušta Crkvi da ide naprijed; zatim zajedničko razlučivanje, kako bi se izgradio nepolarizirajući konsenzus koji istodobno poštuje autoritet; stvaranje sinodalnih struktura i institucija; izgradnja mreža među mjesnim Crkvama u svjetlu zdrave decentralizacije kojoj se Papa nada. Na kraju, potencijal same institucije Sinode, ocjenjujući eksperiment proširenja sudjelovanja na skupinu osoba koje nisu biskupi.

“Sve su to delikatna pitanja jer dotiču konkretan život Crkve, kao i dinamizam rasta tradicije; pogrješno razlučivanje moglo bi je prekinuti ili blokirati”, napomenuo je kardinal Hollerich. U oba bi je slučaja to ubilo. S tim se pitanjima stoga valja suočiti preciznošću izražavanja i kategorija. Upravo je zbog toga kardinal istaknuo da se valja obratiti teolozima i crkvenim pravnicima, kako bi pomogli u razlučivanju.

Kardinal Hollerich je potom podsjetio da će ta sesija biti prvi korak u suočavanju s tim temama, a potom će se one sljedeće godine temeljitije razmotriti. Rekao je da će se u međuvremenu posvetiti prenošenju plodova njihovoga rada Crkvama iz kojih dolaze.

“Dobro znamo da će se ova sinoda ocjenjivati na temelju uočljivih promjena koje će proizići iz nje”, primijetio je glavni izvjestitelj. To vrijedi za velike medije, osobito one udaljene od Crkve, koje zanimaju eventualne promjene na vrlo ograničenom broju tema, ali vrijedi i za njihove suradnike, članove pastoralnih vijeća, osobe koje se angažiraju u župama. “Svi se ti ljudi pitaju što će se za njih promijeniti, pitaju se kako je to moguće u Crkvi koja je još uvijek slabo sinodalna, u kojoj imaju osjećaj da njihovo mišljenje nije važno te da o svemu odlučuje nekolicina ili samo jedna osoba. Te osobe posebno zanimaju male, ali primjetne promjene u pitanjima kojima ćemo se baviti u ovom modulu”, kazao je.

“Prva se tema odnosi na autoritet, ali ne kako bi se doveo u pitanje autoritet zaređenih službenika i pastira koji kao nasljednici apostolā imaju posebno poslanje u Crkvi”, objasnio je kardinal Hollerich. Istaknuo je da razmišljanje koje se želi potaknuti odnosi se na suodgovornost u poslanju Crkve, jer na mjestima gdje vlada klerikalizam postoji Crkva koja se ne miče, Crkva bez poslanja. “Klerikalizam može pogoditi kler, pa i laike kada neku odgovornost žele zadržati zauvijek; klerikalisti samo žele održati status quo, jer se samo tako učvršćuje njihova moć. Mission… impossible!”, napomenuo je.

Druga se tema odnosi na praksu zajedničkoga razlučivanja, odnosno na ono što sudionici sinode od 4. listopada iskušavaju kroz metodu razgovora u Duhu. “Kako se takav dinamizam može unijeti u procese odlučivanja u Crkvi? Kako možemo naučiti graditi konsenzus koji ne polarizira, i u isto vrijeme poštuje svojstvenu ulogu autoriteta, a da se on ne izolira od zajednice”, upitao je kardinal te dodao: “To je izazov.”

Još je jedna tema stvaranje struktura i institucija koje traju u vremenu i koje ljudima pružaju priliku za sudjelovanje i rast. Neke već postoje – pastoralna vijeća, ali valja procijeniti stupanj stvarne sinodalnosti. “Što učimo iz tog iskustva i kakav je potencijal sredstva poput crkvene skupštine na kojoj nisu prisutni samo biskupi? Kako možemo izgraditi mreže među mjesnim Crkvama?”, upitao je kardinal Hollerich podsjetivši na novost kontinentalnih skupština.

Posljednja tema potiče na razmišljanje o potencijalima same institucije Sinode kao mjesta na kojemu se na poseban način doživljava dinamičan odnos koji povezuje sinodalnost, biskupsku kolegijalnost i Petrov primat. Stoga je sve sudionike sinode potaknuo na konkretnost, preporučujući da se ne gube u detaljima, anegdotama i pojedinačnim slučajevima. “Trebamo ostati usredotočeni na cilj, odnosno izraziti konvergencije, razilaženja, pitanja koja valja temeljito proučiti i prijedloge za napredak”, napomenuo je.

Prije izlaganja glavnog relatora, glavni tajnik Sinode kardinal Mario Grech podsjetio je na trenutak na molitvu na koju je papa Franjo potaknuo, u spomen na migrante i izbjeglice.

Sudionici Sinode sudjeluju na molitvi koja se održala na večer kod spomenika “Angel Awarness” na Trgu svetoga Petra. “Bit će to značajna molitva koju ćemo moći zajedno doživjeti”, rekao je kardinal Grech.

Upravo što se tiče migranata, kardinal je kazao da ga je Luca Casarini, posebni gost na Sinodi, predsjednik organizacije Mediterranea Saving Humans, koja se posvećuje spašavanju migranata na moru, jučer izvijestio da su iz Sredozemnoga mora spašena dva broda, s ukupno 116 osoba iz više afričkih zemalja. Bilo je mnogo žena i djece, a najmlađe dijete ima samo dva mjeseca. “Svi su spašeni”, poručio je kardinal Grech. (VN / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva