Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 09. 2023.
Prijava

Kardinal Hollerich patrijarhu Kirillu: “Crkva može biti mirotvorna sila”

Autor: Ekumena

Predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) nadbiskup Luksemburga kardinal Jean-Claude Hollerich uputio je pismo moskovskom patrijarhu Kirilu u kojem ga poziva da uputi “hitan apel ruskim vlastima da odmah prekinu neprijateljstva protiv ukrajinskog naroda i pokažu dobru volju za traženjem diplomatskog rješenja sukoba”. Pismo kardinala Hollericha, kako ga donosi Informativna katolička agencia (s preslikom originala u linku ispod teksta) prenosimo u cijelosti.

***

Njegovoj Svetosti Kirillu
Patrijarhu Moskve i cijele Rusije
Ruska pravoslavna Crkva

Bruxelles, 8. ožujka 2022.

Vaša Svetosti,

S dubokom tugom u srcu obraćam Vam se danas kao predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) i kao odani brat u Gospodinu našem Isusu Kristu.

Slomljena srca slušamo glasove naše braće i sestara koji pate zbog bezumlja rata u Ukrajini, čije se užasne posljedice odigravaju pred našim očima. Na tisuće vojnika i civila već je izgubilo život, a više od milijun osoba je raseljeno ili pobjeglo iz svoje domovine, od čega većinom ranjive žene i djeca. Dok siloviti napadi svakim danom sve jače pogađaju Ukrajinu i njezin narod, potreba za humanitarnom pomoći dramatično raste iz sata u sat, a diplomatski napori dosad nisu urodili plodom. Usto, kako dolazi do daljnje eskalacije u riječima i djelima, ne može se isključiti mogućnost šireg europskog ili čak svjetskog sukoba s katastrofalnim posljedicama.

U ovim mračnim trenucima za čovječanstvo, popraćenim snažnim osjećajem beznađa i straha, mnogi upiru svoje oči u Vas, Vaša Svetosti, kao nekoga tko bi mogao donijeti znak nade za mirno rješenje ovog sukoba. Godine 2016. zajedno s Njegovom Svetošću papom Franjom izrazili ste žaljenje zbog “neprijateljstva u Ukrajini koje je već prouzročilo mnoge žrtve, nanijelo nebrojene rane mirnim stanovnicima i bacilo društvo u duboku ekonomsku i humanitarnu krizu”, pozivajući na hitno djelovanje usmjereno na izgradnju mira i socijalnu solidarnost.

Ne dopustite, molim Vas, da te snažne riječi odu u vjetar. Dijeleći osjećaj tjeskobe i zabrinutosti koje je papa Franjo u više navrata izrazio zbog rijeke krvi i suza koje teku u Ukrajini”, usuđujem se zamoliti Vašu Svetost u duhu bratstva: uputite, molim Vas, hitan apel ruskim vlastima da odmah prekinu neprijateljstva protiv ukrajinskog naroda i pokažu dobru volju za traženjem diplomatskog rješenja sukoba, utemeljenog na dijalogu, zdravom razumu i poštivanju međunarodnog prava, te dopuste sigurne humanitarne koridore i neograničen pristup humanitarnoj pomoći.

Kao što je Vaša Svetost naglasila tijekom Vašeg nedavnog susreta s apostolskim nuncijem u Ruskoj Federaciji, “Crkva može biti mirotvorna sila”. U ovom korizmenom vremenu, kao kršćani, naviještajući isto Evanđelje i moleći se istom Bogu, koji je Bog mira, a ne rata, molimo i dajmo sve od sebe da pomognemo da dođe do okončanja ovog besmislenog rata kako bi pomirenje i mir ponovno zavladali na europskom kontinentu.

S poštovanjem u Gospodinu našem Isusu Kristu,

+ Jean-Claude Hollerich, SJ
Nadbiskup Luksemburga
Predsjednik COMECE-a

(IKA)

 

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva