Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 04. 2024.
Prijava

Kardinal Hollerich patrijarhu Kirillu: “Crkva može biti mirotvorna sila”

Autor: Ekumena

Predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) nadbiskup Luksemburga kardinal Jean-Claude Hollerich uputio je pismo moskovskom patrijarhu Kirilu u kojem ga poziva da uputi “hitan apel ruskim vlastima da odmah prekinu neprijateljstva protiv ukrajinskog naroda i pokažu dobru volju za traženjem diplomatskog rješenja sukoba”. Pismo kardinala Hollericha, kako ga donosi Informativna katolička agencia (s preslikom originala u linku ispod teksta) prenosimo u cijelosti.

***

Njegovoj Svetosti Kirillu
Patrijarhu Moskve i cijele Rusije
Ruska pravoslavna Crkva

Bruxelles, 8. ožujka 2022.

Vaša Svetosti,

S dubokom tugom u srcu obraćam Vam se danas kao predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) i kao odani brat u Gospodinu našem Isusu Kristu.

Slomljena srca slušamo glasove naše braće i sestara koji pate zbog bezumlja rata u Ukrajini, čije se užasne posljedice odigravaju pred našim očima. Na tisuće vojnika i civila već je izgubilo život, a više od milijun osoba je raseljeno ili pobjeglo iz svoje domovine, od čega većinom ranjive žene i djeca. Dok siloviti napadi svakim danom sve jače pogađaju Ukrajinu i njezin narod, potreba za humanitarnom pomoći dramatično raste iz sata u sat, a diplomatski napori dosad nisu urodili plodom. Usto, kako dolazi do daljnje eskalacije u riječima i djelima, ne može se isključiti mogućnost šireg europskog ili čak svjetskog sukoba s katastrofalnim posljedicama.

U ovim mračnim trenucima za čovječanstvo, popraćenim snažnim osjećajem beznađa i straha, mnogi upiru svoje oči u Vas, Vaša Svetosti, kao nekoga tko bi mogao donijeti znak nade za mirno rješenje ovog sukoba. Godine 2016. zajedno s Njegovom Svetošću papom Franjom izrazili ste žaljenje zbog “neprijateljstva u Ukrajini koje je već prouzročilo mnoge žrtve, nanijelo nebrojene rane mirnim stanovnicima i bacilo društvo u duboku ekonomsku i humanitarnu krizu”, pozivajući na hitno djelovanje usmjereno na izgradnju mira i socijalnu solidarnost.

Ne dopustite, molim Vas, da te snažne riječi odu u vjetar. Dijeleći osjećaj tjeskobe i zabrinutosti koje je papa Franjo u više navrata izrazio zbog rijeke krvi i suza koje teku u Ukrajini”, usuđujem se zamoliti Vašu Svetost u duhu bratstva: uputite, molim Vas, hitan apel ruskim vlastima da odmah prekinu neprijateljstva protiv ukrajinskog naroda i pokažu dobru volju za traženjem diplomatskog rješenja sukoba, utemeljenog na dijalogu, zdravom razumu i poštivanju međunarodnog prava, te dopuste sigurne humanitarne koridore i neograničen pristup humanitarnoj pomoći.

Kao što je Vaša Svetost naglasila tijekom Vašeg nedavnog susreta s apostolskim nuncijem u Ruskoj Federaciji, “Crkva može biti mirotvorna sila”. U ovom korizmenom vremenu, kao kršćani, naviještajući isto Evanđelje i moleći se istom Bogu, koji je Bog mira, a ne rata, molimo i dajmo sve od sebe da pomognemo da dođe do okončanja ovog besmislenog rata kako bi pomirenje i mir ponovno zavladali na europskom kontinentu.

S poštovanjem u Gospodinu našem Isusu Kristu,

+ Jean-Claude Hollerich, SJ
Nadbiskup Luksemburga
Predsjednik COMECE-a

(IKA)

 

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva