Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 09. 06. 2023.
Prijava
Dome of the Rock at Al-Aqsa Mosque, Jerusalem (Foto: Pixabay)

Jeruzalem: Gradnja mostova među religijama umjetnošću

Autor: Mirko Mlakar / 16. 01. 2023.

Prije stotinjak godina, tadašnji (britanski) vojni guverner Jeruzalema doveo je iz Turske Baliane i još dvije armenske obitelji da renoviraju pločice iz 16. stoljeća na Kupoli na stijeni i na Al-Aksi. (Svetište i džamija dijelovi su istog muslimanskog kompleksa u Jeruzalemu.)

Nišan, koji se zove kao i njegov djed, treća je generacija Baliana koja nastavlja izrađivati keramičke pločice u Jeruzalemu. Portal Svjetskoga (ili: Ekumenskog) vijeća crkava objavio je prilog u kojem Balian svoj rad vidi kao dio obiteljske tradicije izgradnje mostova među religijama.

”Ponosan sam što su armenski kršćani renovirali prekrasne pločice koje vidimo i danas”, kaže Balian i domeće da je povezanost njegove obitelji s obnovom Kupole na stijeni ”velika čast”.

Umjetnost nadilazi podjele među ljudima i religijama, smatra majstor koji (sa suradnicima) izrađuje keramičke pločice za sinagoge, džamije u Katru i Dubaiju te crkve u Jeruzalemu, Francuskoj i drugim dijelovima svijeta.

Geometrijski ukrasi (tj. mozaici) i ukrasne pločice u džamijama su vrlo važni jer nije dopušteno slikanje (tj. postavljanje slika) ljudskih bića. Još u devetom stoljeću pločicama su ukrašavane džamije, palače, vjerska učilišta…

”Priča moje obitelji lijep je primjer da religije mogu živjeti zajedno i stvarati prekrasnu umjetnost”, tvrdi Balian. S druge strane, zabrinut je i zbog nedavnih iskazivanja mržnje u Jeruzalemu.

Napetost ne vidi kao vjerski sukob nego kao politički, no podjele rastu i ”nema više onog pluralističkog dodira koji je stoljećima karakterizirao Jeruzalem i činio ga jedinstvenim u cijelom svijetu”.

Portal piše da u vrijeme dok vjerski odnosi u Jeruzalemu postaju sve zategnutiji Balian zapravo aludira na status quo. Stajalište je Svjetskog vijeća crkava da podjele pogoršavaju ”ekstremni elementi u izraelskoj politici i društvu” koji prijete promijeniti status quo na tamošnjim muslimanskim i kršćanskim svetim mjestima.

Kratko je prikazana pozadina statusa Al-Akse (po važnosti treća džamija u islamu) i mirovnih sporazuma, a na kraju članka stoji da je obveza Izraela prekršena (i) 3. siječnja. Tada je ministar (unutarnjih poslova) Itamar Ben-Gvir ušao u Al-Aksu, što je izazvalo niz osuda iz regije i šire međunarodne zajednice.

 

Objavljeno u: Kultura
Oznake: Al-Aksa, Jeruzalem, kultura, Mirko Mlakar

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva