Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 02. 2024.
Prijava
Arhiepiskop Nikitas (Foto: KEK)

Izabran novi predsjednik Konferencije europskih Crkava

Autor: D. P. / 20. 06. 2023.

Grčki pravoslavni arhiepiskop Tijateire i Velike Britanije Nikitas izabran je za novog predsjednika Konferencije europskih Crkava (KEK), na Generalnoj skupština koja je održana u glavnom gradu Estonije, Talinnu od 15. do 20. lipnja, objavila je agencija SIR. Novi potpredsjednici su Dagmar Winter i Frank Kopania.

Arhiepiskop Nikitas je koordinator task forcea Ekumenskog patrijarhata za trgovinu ljudima i suvremeno ropstvo, bio je prije toga predsjednik Odbora za mlade Patrijarhata, kao i supredsjednik i član izvršnog odbora Međureligijske zaklade Elijah. Trenutno je supredsjednik Europskog katoličko-pravoslavnog foruma. Arhiepiskop je rekao da je uvijek vjerovao da biti kršćanin znači ući u dijalog s drugim osobama i kršćanskim zajednicama. “Da, sigurno da imamo naše razlika ali imamo toliko toga zajedničkog: Isusa Krista”, rekao je. “Moramo se međusobno upoznavati, moramo zajedno raditi”, rekao je.

Za arhiepiskopa postati predsjednik KEK-a znači postati pastir jednog stada. “Najvažnije je da želim graditi mostove i odnose”. “Htio bih – dodao je – da moji odnosi budu odnosi kršćanske ljubavi, odnosi istine i čestitosti”. “Želim pridonijeti stvarajnu stabilnosti u uredima, u ekonomskom ustroju i u odnosima unutar KEK-a”, zaključio je. (SIR / IKA / D. P.)

 

 

Uvodnik

  • Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
    U povodu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, kardinal Kurt Koch, prefekt Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, u svom eseju (koje preuzimamo kao naš uvodnik) promišlja o odnosu katolika i pravoslavaca 60 godina nakon povijesnog susreta svetog Pavla VI., pape, i ekumenskog patrijarha Atenagore. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod Kardinalova teksta koji je objavio “Vatican News”… Pročitajte više: Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva