Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Arhiepiskop Nikitas (Foto: KEK)

Izabran novi predsjednik Konferencije europskih Crkava

Autor: D. P. / 20. 06. 2023.

Grčki pravoslavni arhiepiskop Tijateire i Velike Britanije Nikitas izabran je za novog predsjednika Konferencije europskih Crkava (KEK), na Generalnoj skupština koja je održana u glavnom gradu Estonije, Talinnu od 15. do 20. lipnja, objavila je agencija SIR. Novi potpredsjednici su Dagmar Winter i Frank Kopania.

Arhiepiskop Nikitas je koordinator task forcea Ekumenskog patrijarhata za trgovinu ljudima i suvremeno ropstvo, bio je prije toga predsjednik Odbora za mlade Patrijarhata, kao i supredsjednik i član izvršnog odbora Međureligijske zaklade Elijah. Trenutno je supredsjednik Europskog katoličko-pravoslavnog foruma. Arhiepiskop je rekao da je uvijek vjerovao da biti kršćanin znači ući u dijalog s drugim osobama i kršćanskim zajednicama. “Da, sigurno da imamo naše razlika ali imamo toliko toga zajedničkog: Isusa Krista”, rekao je. “Moramo se međusobno upoznavati, moramo zajedno raditi”, rekao je.

Za arhiepiskopa postati predsjednik KEK-a znači postati pastir jednog stada. “Najvažnije je da želim graditi mostove i odnose”. “Htio bih – dodao je – da moji odnosi budu odnosi kršćanske ljubavi, odnosi istine i čestitosti”. “Želim pridonijeti stvarajnu stabilnosti u uredima, u ekonomskom ustroju i u odnosima unutar KEK-a”, zaključio je. (SIR / IKA / D. P.)

 

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva