Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava

Hanuka (7.12.2023. – 15.12.2023.

Autor: Ekumena

Hanuka je židovski blagdan kojim prvenstveno obilježavamo vojnu i ideološku pobjedu nad sirijko-grčkim režimom i ponovnim oslobađanjem Jeruzalema posvećivanjem Drugog Hrama u 2st. p.n.e., kada se prema rabinskoj predaji desilo ,,čudo ulja” i jednodnevna mjerica ulja je gorjela osam dana, dok Kohanim (svećenici) nisu proizveli nove količine košer ulja. Da bi obznanili to ,,čudo“ (,,Pirsumei Nes“), talmudski mudraci su u stojeću molitvu Amida dodali dodatak ,,Al hanisim“ (,,Na čudima..“), a jutarnjoj molitvi ( šahritu ) dodali poseban Halel ( psalme od 113 do 118).

Riječ ,,Hanuka“ se s hebrejskog jezika obično prevodi kao ,,posvećenje”, u ovom slučaju posvećenje Hrama. Postoji i izraz ,,hanukat habait“, koji prevodimo kao posvećenje kuće. Ali korijen riječi ,,hanuka“ znači i poučavati, odgajati (,,hinuh“). Zato su rabini u slučaju posvećivanja Hrama ( ili kuće ) izabrali riječ Hanuka, jer posvetiti židovski dom ili Hram, kao B-žju kuću, na hebrejskom znači djelovati da se uspostavi njihov jedinstveni značaj i ukazuje na njihovu trajnu i jedinstvenu funkciju.

Hanuka se slavi osam dana od 25.kisleva do 3.teveta prema hebrejskom kalendaru, što se prema gregorijanskom kalendaru može dogoditi u bilo koje vrijeme od kraja studenog do kraja prosinca.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: židovski

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva