Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 07. 12. 2022.
Prijava

Grenland se toliko otopio da su razine mora porasla za 1,2cm!

Autor: Ekumena / 02. 02. 2022.

Prema Danish Arctic research institutions Polar Portal, otkad su počeli mjerenje u travnju 2002., “Greenland Ice Sheet” je izgubio otprilike 4700 gigatoni (=47 km³, dovoljno da bi se cijele SAD s pokrile sa pola metra vode). Ova količina otopljena leda je doprinijela porastu razine mora za 1,2 cm!

Do 2100. Grenland će gubiti svoj led brže nego bilo kada u proteklih 12.000 godina, stoji u najnovijem izvještaju znanstvenika, objavljeno je u znanstvenom časopisu Nature u studenom 2020. Od devedesetih godina Grenland sve više ostaje bez leda na godišnjoj razini, a podaci ukazuju na to da otopljeni led s Grenlanda sada doprinosi globalnom porastu razine mora s 0,7 milimetara na godinu.

Koliko točno će leda izgubiti Grenland ovisi o budućim emisijama stakleničkih plinova. Prema scenariju s nižim emisijama, predviđa se da će gubitak leda u prosjeku iznositi oko 8.800 milijardi tona po stoljeću. S većim emisijama, stopa gubitaka mogla bi se povećati na 35.900 milijardi tona po stoljeću.

Po dosadašnjim klimatskim modelima koji simuliraju najcrnji scenarij, porces na Grenlandu i Artiku mogao bi pridonijeti tomu da razina oceana do 2100. poraste 3-4 puta više od predviđenog zbog čega će mnoge obale a posebno otočne zemlje imati velike probleme. (@PolarPortal / D. P.)

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva