Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 04. 07. 2022.
Prijava

Grenland se toliko otopio da su razine mora porasla za 1,2cm!

Autor: Ekumena / 02. 02. 2022.

Prema Danish Arctic research institutions Polar Portal, otkad su počeli mjerenje u travnju 2002., “Greenland Ice Sheet” je izgubio otprilike 4700 gigatoni (=47 km³, dovoljno da bi se cijele SAD s pokrile sa pola metra vode). Ova količina otopljena leda je doprinijela porastu razine mora za 1,2 cm!

Do 2100. Grenland će gubiti svoj led brže nego bilo kada u proteklih 12.000 godina, stoji u najnovijem izvještaju znanstvenika, objavljeno je u znanstvenom časopisu Nature u studenom 2020. Od devedesetih godina Grenland sve više ostaje bez leda na godišnjoj razini, a podaci ukazuju na to da otopljeni led s Grenlanda sada doprinosi globalnom porastu razine mora s 0,7 milimetara na godinu.

Koliko točno će leda izgubiti Grenland ovisi o budućim emisijama stakleničkih plinova. Prema scenariju s nižim emisijama, predviđa se da će gubitak leda u prosjeku iznositi oko 8.800 milijardi tona po stoljeću. S većim emisijama, stopa gubitaka mogla bi se povećati na 35.900 milijardi tona po stoljeću.

Po dosadašnjim klimatskim modelima koji simuliraju najcrnji scenarij, porces na Grenlandu i Artiku mogao bi pridonijeti tomu da razina oceana do 2100. poraste 3-4 puta više od predviđenog zbog čega će mnoge obale a posebno otočne zemlje imati velike probleme. (@PolarPortal / D. P.)

Uvodnik

  • Duh Sveti nas potiče na promjenu i da potičemo promjene
    ”Pođimo u školu Duha Svetoga” – riječi su koje je papa Franjo izgovorio na misi održanoj na svetkovini Duhova u bazilici sv. Petra u Rimu. Riječi su to koje svi kršćani i ljudi dobre volje mogu čuti kao poziv kakav obnavlja želju da se odazovemo, da trajno iznova krećemo u školu. Stvarnost suvremenoga svijeta obilježena […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva