Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Europski crkveni poglavari uputili mirovni apel s ukrajinsko-poljske granice

Autor: Ekumena

Predsjednici Vijeća biskupskih konferencija zemalja EU (COMECE) kardinal Jean-Claude Hollerich i Konferencije europskih Crkava (CEC) pastor Christian Krieger, koji posjećuju gradove na ukrajinsko-poljskoj granici, objavili su 8. travnja video-apel za pomoć izbjeglicama, prenosi Vatican News.

Ukrajina je središte Europe gdje ljudi pate, umiru, bivaju mučeni, istaknuo je u video-poruci iz pograničnoga Chelma kardinal Hollerich, luksemburški nadbiskup. U posjetu solidarnosti ukrajinskim izbjeglicama i humanitarnim djelatnicima i volonterima koji o njima skrbe, kardinal Hollerich i pastor Krieger istaknuli su zahvalnost europskih Crkava poljskom narodu za velikodušni prihvat više od 2,5 milijuna izbjeglica.

Uoči Velikoga tjedna i Isusove muke kardinal Hollerich je u video-poruci iz pograničnoga Chelma istaknuo kako je “to mjesto u kojemu naš Gospodin pati”, ali “kršćani poznaju i Uskrs i uskrsnuće”.

Pastor Krieger dodao je da svojim posjetom žele potvrditi zauzimanje Crkava za pravdu, pomirenje i mir u Europi. U zajedničkoj uskrsnoj poruci istaknuli su prihvaćanje izbjeglica, prije svega u Poljskoj, kao “znak nade”: Neviđeno zauzimanje volontera pokazuje “ljudsko lice uslijed tragedije”.

Kardinal Hollerich i pastor Krieger zajedno s poljskim pravoslavnim metropolitom Abdelom posjetili su centar za ukrajinske izbjeglice u Chelmu, a u Lublinu su razgovarali s volonterima Poljskoga Caritasa i nadbiskupom Stanislawom Budzikom. (VN / D. P

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva