Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 06. 2024.
Prijava

Europski crkveni poglavari uputili mirovni apel s ukrajinsko-poljske granice

Autor: Ekumena

Predsjednici Vijeća biskupskih konferencija zemalja EU (COMECE) kardinal Jean-Claude Hollerich i Konferencije europskih Crkava (CEC) pastor Christian Krieger, koji posjećuju gradove na ukrajinsko-poljskoj granici, objavili su 8. travnja video-apel za pomoć izbjeglicama, prenosi Vatican News.

Ukrajina je središte Europe gdje ljudi pate, umiru, bivaju mučeni, istaknuo je u video-poruci iz pograničnoga Chelma kardinal Hollerich, luksemburški nadbiskup. U posjetu solidarnosti ukrajinskim izbjeglicama i humanitarnim djelatnicima i volonterima koji o njima skrbe, kardinal Hollerich i pastor Krieger istaknuli su zahvalnost europskih Crkava poljskom narodu za velikodušni prihvat više od 2,5 milijuna izbjeglica.

Uoči Velikoga tjedna i Isusove muke kardinal Hollerich je u video-poruci iz pograničnoga Chelma istaknuo kako je “to mjesto u kojemu naš Gospodin pati”, ali “kršćani poznaju i Uskrs i uskrsnuće”.

Pastor Krieger dodao je da svojim posjetom žele potvrditi zauzimanje Crkava za pravdu, pomirenje i mir u Europi. U zajedničkoj uskrsnoj poruci istaknuli su prihvaćanje izbjeglica, prije svega u Poljskoj, kao “znak nade”: Neviđeno zauzimanje volontera pokazuje “ljudsko lice uslijed tragedije”.

Kardinal Hollerich i pastor Krieger zajedno s poljskim pravoslavnim metropolitom Abdelom posjetili su centar za ukrajinske izbjeglice u Chelmu, a u Lublinu su razgovarali s volonterima Poljskoga Caritasa i nadbiskupom Stanislawom Budzikom. (VN / D. P

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva