Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 02. 06. 2023.
Prijava
Srijemska biskupija//Ekumenski susret zborova u Zemunu

Ekumenski susret zborova u Zemunu

Autor: Ekumena / 20. 10. 2022.

Jedanaesti ekumenski susret zborova crkvenog pjevanja održan je u nedjelju 16. listopada u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu.

Svake godine manifestacija uzima za geslo redak evanđelja Velikosvećeničke Kristove molitve koja bitno uključuje poziv na jedinstvo onih koji su pošli za njim: ”Kao što si ti Oče u meni i ja u Tebi, tako neka i oni u nama budu jedno…” (Iv. 17,20).

U crkvi prepunoj posjetitelja, susret su svojim nastupom otvorili domaćini – mješoviti pjevački župni zbor „Sv. Cecilija” iz Zemuna, pod vodstvom dirigentice Nine Fuštar, a potom su se publici predstavili sljedeći zborovi: Pjevački zbor ”Pojoča družba” iz Beograda, pod vodstvom dirigentice Višnje Dimitrijević, mješoviti zbor Slovačko-evangeličke crkve ”Tilia” iz Stare Pazove, koji vodi dirigentica Ana Đurđević, Zbor ”Ars Vocalis” iz Beograda pod dirigentskom palicom Miroslava Arbanovskog, ansambl ”Zlatne godine” iz Velike Gorice, pod vodstvom pjevača i zborovođe Siniše Belošević, Merry Gospel hor iz Beograda s dirigenticom Marijom Kuburić Borović. Kao solist nastupio je Aleksandar Pantelić izvodeći dijelove iz istočne liturgije. Na orguljama je nastupio Nikola Lekić, izvodeći varijacije originalnih tema za orgulje.

Susret je, kao i uvijek, obilovao bogatim programom različitih kršćanskih zajednica. Posjetitelji su slušali pjesme koje su komponirali stari majstori i koje se izvode u zajednicama koje su zborovi predstavljali.

Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar u svome obraćanju govorio je o jedinstvu kršćana. On je istaknuo da je osobito svjedočenje ekumenizma na ovom susretu zajednički nastup svih sudionika, predstavnika pravoslavne, slovačko-evangeličke i rimokatoličke zajednice.

Pokrovitelj susreta je Uprava za suradnju s Crkvama i vjerskim zajednicama pri Ministarstvu pravde. (IKA / D. P.)

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva