Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 17. 06. 2024.
Prijava
Panel rasprava u Subotici (Foto: TU Subotičke biskupije)

Ekumenska rasprava u Subotici: Po vjeri smo bliži jedni drugima nego li što smo udaljeni

Autor: D. P. / 23. 01. 2023.

Panel-rasprava pod nazivom ”Kršćani zajedno” održana je u nedjelju 22. siječnja u pastoralnom centru Augustinianum u Subotici.

Budući da je u tijeku Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, na razgovoru o ekumenizmu među konfesijama susreli su se gvardijan franjevačkog samostana u Subotici fra Zdenko Gruber, subotički paroh protojerej otac Dragan Stokin, svećenik Reformirane Crkve u Subotici László Harangozó i župnik u Temerinu vlč. dr. Tibor Szöllősi.

U pozdravnom dijelu nazočnima se obratio apostolski upravitelj Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas koji je između ostaloga naglasio: ”Kada je molitvena osmina nekako je čovjek pomalo i žalostan jer smo razdvojeni, ali ovo vrijeme u nama ujedno budi nadu da se ipak trudimo oko jedinstva. To je prigoda za zbližavanje. Sigurno je da su temelji naše kršćanske vjere zajednički, te tako gledano po vjeri smo bliži jedni drugima nego li što smo udaljeni.”

Nakon kratkog izlaganja predstavnika različitih konfesija uslijedio je dijalog s vjernicima, koji su imali priliku pitati ili iznijeti svoje iskustvo na tu temu. Svi su se složili oko istoga da je ovaj dijalog itekako potreban, kako bi svi zajedno mogli u svojoj različitosti rasti u zajedništvu i jedinstvu.

”Mislim da je jako dobro što smo se našli. Važno je da prepoznamo ono što je dobro jedni kod drugih, da se damo obogatiti onim što je dobro. Ovo je pravi put, jer mi jesmo jedna Crkva, koja ne živi to što jest – rekao bih da je to naša dijagnoza”, istaknuo je fra Gruber i pojasnio kako ”vremena nisu naša, nego je naše da se zalažemo, da sijemo dobro.”  Podsjetio je da ”puno dobrih plodova baštinimo od generacija koje su bile prije nas. Naše je da sada sijemo, a plodovi će doći kada budu trebali.”

Kazao je kako je ovo pozitivna budućnost te da na putu približavanja ”trebamo raditi na sebi, na svetosti i moliti za zajedništvo u svakodnevnom životu.”

Razgovor je tijekom večeri vodio moderator vlč. mr. Mirko Štefković, izvijestio je Tiskovni ured Subotičke biskupije. (IKA / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva