Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava

Ekumenizam zajedničkog hodanja ostvaruje se hodom, a ne samo idejama

Autor: Ekumena

Papa Franjo susreo se u četvrtak 23. lipnja s članovima Međunarodnog mješovitog povjerenstva za teološki dijalog između Katoličke Crkve i Istočnih pravoslavnih Crkvi.

U svom obraćanju, zahvalio je Povjerenstvu na dragocjenom radu koji je omogućio značajan napredak u procesu dijaloga prema punom zajedništvu. ”Povjerenstvo je pri kraju važne studije o sakramentima, dokument koji pokazuje širok konsenzus i koji će, uz Božju pomoć, moći označiti novi korak prema punome zajedništvu”, rekao je.

Ističući tri ekumenske dimenzije – krsno, pastoralno i lokalno, papa Franjo je najprije istaknuo kako je ekumenizam u svojoj biti krsni – ”u krštenju se nalazi temelj zajedništva između kršćana i čežnje za punim vidljivim jedinstvom”.

Potom je napomenuo kako bi široki konsenzus koje je postignulo Povjerenstvo – ne samo o krštenju, već o drugim sakramentima – trebao potaknuti Katoličku Crkvu i Istočne pravoslavne Crkve na produbljivanje pastoralnoga ekumenizma.

”U proteklim je desetljećima potpisano niz pastoralnih sporazuma s nekim Istočnim pravoslavnim Crkvama, koji omogućuju vjernicima u specifičnim okolnostima sudjelovanje u sakramentima, čak i bez punog zajedništva”, primijetio je. ”Sve je to bilo moguće zbog gledanja konkretnog života pripadnika Božjeg naroda i njihovog dobra, koji je veći od ideja i povijesnih razlika, te na važnost da nitko ne ostane bez sredstava milosti”. Papa je izrazio nadu da ”Duh Sveti nadahne načine za nastavak hoda tim putem”. Taj je put, naglasio je, ”usredotočen na dobro Božjeg naroda, a ne na moralne, teološke ili ideološke razlike”.

Nadalje je istaknuo da ekumenizam već postoji prvenstveno kao lokalna stvarnost – kako je rekao, u obliku ”ekumenizma života – ne samo na Bliskom istoku već i u zapadnim zemljama u koje su kršćani s tog prostora emigrirali”.

”Mnogi vjernici – prije svega mislim na one na Bliskom istoku, ali i na one koji su emigrirali na Zapad – već doživljavaju ekumenizam života u svakodnevnom životu svojih obitelji, na poslu, u svakodnevnim posjetama. I često zajedno doživljavaju ekumenizam patnje, u zajedničkom svjedočenju imena Kristova, ponekad čak i po cijenu života”.

Kazao je kako se ”teološki ekumenizam” treba osvrnuti ne samo na dogmatske razlike koje su nastale u prošlosti, nego i na sadašnje iskustvo naših vjernika.

”Dijalog o nauku bi se teološki mogao prilagoditi dijalogu života koji se razvija u mjesnim i svakodnevnim odnosima naših Crkvi, koje čine pravo teološko mjesto”.

Kako bi se povećalo bratsko znanje, Papa je dodatno istaknuo važnost uključivanja mlađih naraštaja, aktivnih u lokalnim zajednicama, ”kako bi dijalog o nauku tekao zajedno s dijalogom života. Ekumenizam zajedničkog hodanja ostvaruje se hodom, a ne samo idejama”, naglasio je.

Pozivajući se na temu sljedeće faze rasprave u Povjerenstvu, koja će se usredotočiti na Djevicu Mariju u učenju i životu Crkve, papa Franjo je svoje obraćanje zaključio riječima stare molitve Majci Božjoj i zazivajući je za zaštitu i potporu njihovom radu. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva