Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 06. 2024.
Prijava
Kruh i vino (Foto: Jadranka Brnčić)

Duhovno značenje Pesaha

Autor: Michael Laitman / 27. 04. 2024.

Michael Laitman (1946.), kabalist, profesor ontologije i teorije znanja, osnivač i predsjednik Instituta za poučavanje i istraživanje Kabale ”Bnei Baruch”.

***

Pesah (engl. Passover – prijeći preko), koji svake godine počinje 15. nisana, blagdan je koji obilježava jedinstvo i međusobno razumijevanje što je židovski narod postigao u svom egzodusu iz Egipta.

Kao i kod svih židovskih blagdana, duhovno značenje Pesaha mnogo je važnije od njegove povijesti jer označava proces koji se odvija u nama. Govori svakoj osobi koja želi raditi na razvoju svoje najdublje želje, bez obzira na podrijetlo, rasu ili nacionalnost. Pesah označava prijelaz (promjenu, preobrazbu) u našim stavovima i odnosima: od egoističnih, razdornih odnosa do altruističke povezanosti.

Pesah označava prijelaz od izlaska iz osjećaja i kontrole našeg egoističnog, podijeljenog svijeta do ulaska u osjećaj i kontrolu višeg, altruističkog, ujedinjenog svijeta.

Ključ za ovu tranziciju je imati želju za njom. Odnosno, blagdan se odnosi na unutarnji proces kroz koji može proći svaka osoba koja radi na razvijanju svoje želje za ujedinjenjem, ljubavlju i povezivanjem s drugima povrh svojih urođenih egoističnih poriva.

Prijelaz je obilježen egzodusom iz Egipta. Egipat označava naše egoistične želje. Vrijeme u Egiptu naroda Izraela (tj. ljudi koji imaju želju za duhovnošću, jer ”Izrael” dolazi od ”Jašar Kel” = “ravno Bogu”) označava fazu rastućih egoističnih želja koje onemogućuju jedinstvo naroda Izraela.

Faraon označava vladavinu ega. Faraon je spreman i voljan osigurati svako egoistično ispunjenje koje bismo mogli poželjeti. Međutim, Mojsije, koji označava želju za povezivanjem iznad ega, raspiruje želju izraelskog naroda da otkrije Stvoritelja, tj. kvalitetu ljubavi i darivanja, u svom jedinstvu.

Kad vidimo da se ne možemo ujediniti, osjećamo da smo u tami Egipta. U tom stanju postajemo spremni učiniti sve samo da se oslobodimo vlasti egoistične želje. To stanje se smatra bijegom iz Egipta.

U odnosu na osobu na duhovnom putu, opisuje fazu u kojoj osoba postaje spremna učiniti sve samo da se oslobodi ega, da se izdigne iznad njega i dosegne Stvoriteljevu kvalitetu, tj. ljubav i darivanje. Bacamo se u more, koje dijelove, i prelazimo ga, tj. odvajamo se od ega i time, bivajući iznad ega, postajemo spremni raditi s njim i transformirati ga u sebedarje.

Hag Pesah Sameah!

 

Michael, Leitmann ”The meaning ox Passove”, https://www.kabbalah.info/bb/passover-meaning/

Prijevod i foto: Jadranka Brnčić

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva