Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 27. 09. 2023.
Prijava

Druga korizmena nedjelja

Autor: Ekumena

Druga korizmena nedjelja, ili nedjelja Preobraženja, pomiče pozornost vjernika od Isusove kušnje u pustinji (prva korizmena nedjelja), prema njegovu slavnom preobraženju na gori Tabor.

Tri sinoptička evanđelja (Matej 17, 1-13; Marko 9, 2-13 i Luka 9, 28-36) donose pripovijest o Isusovu preobraženju. U svakome od njih preobraženje se zbiva nakon Isusova prvog predviđanja njegove smrti i njegova nauka o cijeni učeništva, a čin preobraženja nagovještava njegovu buduću proslavu, odnosno njegovo uskrsnuće.

U čitanjima druge korizmene nedjelje, božanski glas na planini naviješta da je Isus Sin Božji proglasom koji nalikuje onome izgovorenom na Isusovu krštenju. Ukazanje Mojsija i Ilije na planini dodatno povezuje ovu priču s iskustvom Izraelaca. Zakon i Proroke predstavljaju Mojsije i Ilija, koji zajedno s Isusom predstavljaju cjelovitost Božje Riječi.

Samo su trojica Isusovih sljedbenika prisutni su na planini preobraženja: Petar, Jakov i Ivan. Ti su učenici, prema svjedočanstvu Matejeva evanđelja, ujedno i prvi učenici koje je Isus pozvao. Trojica su identificirana kao ”unutarnji krug” Isusovih sljedbenika, od kojih će Isus tražiti da ga slijede u Getsemanski vrt neposredno prije njegova uhićenja.

Objavljeno u: Kalendar
Oznake: katolički, protestantski

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva