Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 09. 2022.
Prijava

Čvrste veze katolika i pravoslavnih kopta

Autor: Ekumena / 10. 05. 2022.

Papa Franjo uputio je poruku koptskom pravoslavnom patrijarhu Egipta Tawadrosu II. povodom devetog Dana koptsko-katoličkog prijateljstva, objavio je u utorak 10. svibnja Vatican News.

”Taj je dan prilika da se obnovi opredjeljenje i obećanje prijateljstva, ali i da se zazove utjeha napaćenoj ljudskoj obitelji u ovim danima rata i pandemije”, ističe to papa Franjo u poruci ”ljubljenom bratu”, koptskom pravoslavnom patrijarhu Tawadrosu II.

Papa navodi dvije značajne nadolazeće obljetnice. Naime, iduće će se godine obilježiti deset godina od njihovog prvog susreta u Vatikanu, kada je i ustanovljen Dan prijateljstva. Ujedno će to biti 50. godišnjica povijesnog ekumenskog susreta između pape Pavla VI. i Šenoude III., koji se dogodio 1973. godine. Prvi je to bio susret između rimskog biskupa i koptskog pravoslavnog patrijarha.

”Markova, kao i Petrova Stolica, duhovno su povezane te za to treba biti zahvalan”, navodi Papa, koji citira u nekoliko navrata Ivanovo evanđelje. ”Pozorni na Kristove riječi ‚Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam’ (Iv 15, 14), možemo nastaviti naše hodočašće kršćanskog bratstva”, piše Papa.

Dodao je kako je prijateljstvo najsigurniji način za postizanje jedinstva među kršćanima, s obzirom da u tome vjernici mogu vidjeti lice samoga Krista, koji ih više ne naziva slugama, već prijateljima, i koji moli da svi budu jedno. (usp. Iv 15, 15; Iv 17, 21).

Jamčeći duhovnu blizinu, papa Franjo traži zagovor sv. Atanazija, čiji život i nauk nadahnjuju kako Katoličku, tako i Koptsku pravoslavnu Crkvu, da ih vodi prema punom i vidljivom zajedništvu. Usmjeravajući pozornost prema nadolazećoj svetkovini Duhova, Papa zaziva Duha Svetoga da ujedini vjernike više nego ikad i izlije svoje darove utjehe na napaćenu ljudsku obitelj, najviše u ovim danima pandemije i rata. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • Božja promisao ne slijedi ljudsku logiku i kvari planove moćnih
    Na ekumenskom putu nerijetko se nađemo na stranputici, pitajući se kamo (i uopće zašto) ići dalje. Jedan od važnijih putokaza uvijek sam nalazio u Prvoj poslanici Korinćanima: ”A sad ostaje vjera, ufanje, ljubav, ovo troje, ali je najveća među njima Ljubav”. Iz konteksta pisma svetog apostola Pavla – saznajemo da su nam Ljubav, Vjera i […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva