Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Sjednica COMECE-a u Poljskoj (Foto: COMECE)

COMECE: Proširenje EU na druge zemlje bila bi “snažna poruka nade”

Autor: D. P. / 23. 04. 2024.

Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) održalo je od 17. do 19. travnja svoje redovito proljetno zasjedanje u Poljskoj, nakon čega su objavili zajedničku deklaraciju u kojoj pozivaju na proširenje Europske unije, ”izbjegavajući dvostruke standarde u tretmanu zemalja kandidata”.

Zajednice ujedinjene oko velikih vrednota i stoga sposobne “jamčiti mir, slobodu, demokraciju, vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava i prosperitet“, bila je početna intuicija očeva utemeljitelja. Zatim, nakon što je nastala Europska unija, prije točno dvadeset godina došlo je vrijeme da se poveća s ulaskom još 10 zemalja članica: Češke, Cipra, Estonije, Latvije, Litve, Malte, Poljske, Slovačke, Slovenije i Mađarske. Sada, nakon “određenog zamora od proširenja”, rat koji je izbio na istoku kontinenta “dao je novi poticaj za buduća pristupanja Uniji, posebno što se tiče zemalja Balkana i istočne Europe”. A to, “osim što je geopolitička nužnost za stabilnost našeg kontinenta”, postaje “snažna poruka nade”, odgovor građanima zemalja kandidata “na njihovu želju da žive u miru i pravdi”.

Europski biskupi COMECE-a, okupljeni u Łomżi u Poljskoj, na proljetnom plenarnom zasjedanju, usvojili su deklaraciju kojom su ponovno željeli potvrditi pozitivno stajalište o proširenju granica zajednice, podsjećajući da “Katolička Crkva pomno prati proces europskih integracija od njezinih početaka.” Dvadeset godina nakon prvog “povijesnog proširenja EU”, pišu, taj je korak bio “prekretnica u procesu europeizacije” Unije, korak naprijed prema “onome što je ona pozvana biti”, odnosno “snažno svjedočanstvo za naše vrijeme kako bratska i sestrinska suradnja, u potrazi za mirom i ukorijenjena u zajedničkim vrednotama, može prevladati nad sukobima i podjelama”.

U deklaraciji biskupi primjećuju da i uz “čvrstu političku i ekonomsku integraciju”, u europskim društvima nije razvijen “autentičan dijalog” između “nacionalnih stvarnosti, kultura, povijesnih iskustava i različitih identiteta”.

“Sve dok se istinski europski duh ne razvije u potpunosti, što uključuje osjećaj pripadnosti istoj zajednici i zajedničku odgovornost, povjerenje unutar Europske unije moglo bi biti oslabljeno, a stvaranje jedinstva moglo bi biti ugroženo pokušajima postavljanja partikularnih interesa i uske vizije iznad općeg dobra”, pišu biskupi COMECE-a.

Europski episkopat također podsjeća da je proces pristupanja EU “dvosmjeran”. Zahtijeva od zemalja kandidatica da “provode strukturne reforme” u “ključnim” područjima, kao što su vladavina prava, jačanje demokratskih institucija, temeljna prava, uključujući vjerske slobode i slobodu medija, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, “izbjegavajući dvostruke standarde u tretmanu zemalja kandidata”.

A za EU proširenje se mora promatrati kao “prilika za aktualizaciju ideje ujedinjene Europe, ukorijenjene u praktičnoj solidarnosti”, posebno prema “najugroženijim članovima društava”, upravo onako kakvi su bili ideali osnivača.

U konačnici – zaključuje se u deklaraciji Vijeća biskupskih konferencija Europske unije – ostaje živa vizija svetog Ivana Pavla II. o Europi koja je sposobna “disati sa svoja dva plućna krila”. I koja, kako je papa Franjo prošle godine rekao biskupima kontinenta, zna kako zaštititi “jedinstvo u različitosti živeći ‘načela supsidijarnosti, poštivanja različitih tradicija i kultura’, izbjegavajući put ‘ideološkog nametanja’”.

(VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva