Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 16. 04. 2024.
Prijava
Slika: Pixabay

Churche and Peace: Ustrajati u nenasilnoj viziji Evanđelja

Autor: Ana Raffai / 02. 11. 2022.

Izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun što je u oku bratovu. (Luka 6,42)

Suočavajući se s razornim posljedicama rata u Ukrajini, europska mreža Church and Peace na svojoj ovogodišnjoj Međunarodnoj konferenciji i Generalnoj skupštini održanoj od 20. do 23. listopada 2022. u Crikvenici zahtijeva da se poduzme sve što je u moći, kako bi se došlo do prekida vatre i započeli diplomatski pregovori.

Konferencija je bila prilika za učenje od mirovnjaka iz regije zapadnog Balkana/jugoistočne Europe. Svi oni, bilo kršćani ili muslimani, imaju iskustva nenasilnog djelovanja u ratu, kao i rada na pomirenju u vremenima nakon rata. Rada koji je još uvijek potreban kako bi se spriječio rat u budućnosti.

Impresivna je bila njihova tvrdnja: ”Kada se rat promatra s početka, vojni otpor se čini prihvatljivim i mogućim rješenjem. Kada ga se, pak, promatra s kraja, ‘vojno rješenje’ ispada katastrofalno. Mi imamo istinsko iskustvo u tome što znači rat.”

Impresivno je također iskustvo mirotvoraca o središnjoj važnosti pristupa znanju, i putem alternativnih izvora informacija, i nenasilnim oblicima otpora kao što je građanski neposluh.

Više od 100 sudionika iz 13 europskih i četiri vaneuropske zemlje[i] podijelilo je iskustva intenziviranja sukoba i podjela u vezi s klimatskom krizom, situacijom s izbjeglicama, pandemijama, sve većeg jaza između siromašnih i bogatih te posljedicama ruskog agresorskog rata u Ukrajini.

”Moramo vidjeti brvno u oku svojemu te time vidjeti svoj udio i preuzeti svoju odgovornost za ovu krizu, kako bismo ostali vjerodostojni i bistrog pogleda te poduzeli ispravne korake”, riječi su predsjedavajuće ekumenske mirovne mreže Church and Peace Antje Heider-Rottwilm.

Sudionici su ustvrdili: Nismo vjerodostojni ako i dalje bježimo od samoograničavanja i raspodjele resursa, čime potpomažemo eskalaciju globalne podjele i klimatske krize.

Nismo vjerodostojni što se tiče ”zapadnih” vrijednosti kao što su ljudska prava i solidarnost ako ne prihvatimo izbjeglice i dezertere te im ne ponudimo prostor sigurnosti.

Nismo vjerodostojni ako se – usprkos svom užasu brutalnosti ukrajinskog rata – ne nastavimo zalagati za temeljni zahtjev svih transformacija sukoba: sagledati svatko onu drugu stranu s njezinom poviješću i interesima te isprepletenošću s globalnom moći interesa.

Konferencija je naglasila kako rat u Ukrajini nije dokaz da je nenasilje nedjelotvorno, iz razloga što zapravo još uvijek nije razvijena jedna konzekventna nenasilna ”zapadna” politika.

Konferencija se pridružila glasu 11. opće skupštine Svjetskog vijeća crkava u Karlsruheu:

”Kao odgovor na rastuću militarizaciju, konfrontaciju i širenje oružja, pozivamo europske vlade i cijelu međunarodnu zajednicu da puno više ulažu u traženje i promicanje mira te jačanje mjera za mirno rješavanje sukoba, građansku transformaciju sukoba i procese pomirenja, umjesto širenja sukoba i podjela…[ii] Svjesni smo da u ratu nema ‘pobjednika’ i da nitko nikada ne bi trebao pribjeći ratu[iii].”

Church and Peace inzistira na tome da se ne diskreditira povjerenje u civilnu transformaciju sukoba i politička rješenja te se umjesto toga drži nenasilne vizije evanđelja – također i osobito u vremenima rata.

Istodobno se radi i o uvažavanju odluka naroda u Ukrajini i drugim područjima sukoba, a ipak i o držanju vizije o jednoj nenasilnoj alternativi otvorenom.

Biblija govori da je Noa odaslao golubicu koja se tek nakon drugog puta vratila s grančicom masline, znakom nade u novi početak.

Još uvijek golubica ne donosi maslinovu grančicu!

Nadamo se, molimo i ne damo se obeshrabriti u povjerenju prema Bogu mira.

_____________________

 

[i] Iz Egipta, Belgije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Kanade, Hrvatske, Litve, Nizozemske, Sjeverne Makedonije, Švedske, Švicarske, Srbije, Toga, SAD-a.

[ii] https://www.oikoumene.org/de/resources/documents/war-in-ukraine-peace-and-justice-in-the-european-region

[iii] Isto.

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva