Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Slika: Pixabay

Churche and Peace: Ustrajati u nenasilnoj viziji Evanđelja

Autor: Ana Raffai / 02. 11. 2022.

Izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun što je u oku bratovu. (Luka 6,42)

Suočavajući se s razornim posljedicama rata u Ukrajini, europska mreža Church and Peace na svojoj ovogodišnjoj Međunarodnoj konferenciji i Generalnoj skupštini održanoj od 20. do 23. listopada 2022. u Crikvenici zahtijeva da se poduzme sve što je u moći, kako bi se došlo do prekida vatre i započeli diplomatski pregovori.

Konferencija je bila prilika za učenje od mirovnjaka iz regije zapadnog Balkana/jugoistočne Europe. Svi oni, bilo kršćani ili muslimani, imaju iskustva nenasilnog djelovanja u ratu, kao i rada na pomirenju u vremenima nakon rata. Rada koji je još uvijek potreban kako bi se spriječio rat u budućnosti.

Impresivna je bila njihova tvrdnja: ”Kada se rat promatra s početka, vojni otpor se čini prihvatljivim i mogućim rješenjem. Kada ga se, pak, promatra s kraja, ‘vojno rješenje’ ispada katastrofalno. Mi imamo istinsko iskustvo u tome što znači rat.”

Impresivno je također iskustvo mirotvoraca o središnjoj važnosti pristupa znanju, i putem alternativnih izvora informacija, i nenasilnim oblicima otpora kao što je građanski neposluh.

Više od 100 sudionika iz 13 europskih i četiri vaneuropske zemlje[i] podijelilo je iskustva intenziviranja sukoba i podjela u vezi s klimatskom krizom, situacijom s izbjeglicama, pandemijama, sve većeg jaza između siromašnih i bogatih te posljedicama ruskog agresorskog rata u Ukrajini.

”Moramo vidjeti brvno u oku svojemu te time vidjeti svoj udio i preuzeti svoju odgovornost za ovu krizu, kako bismo ostali vjerodostojni i bistrog pogleda te poduzeli ispravne korake”, riječi su predsjedavajuće ekumenske mirovne mreže Church and Peace Antje Heider-Rottwilm.

Sudionici su ustvrdili: Nismo vjerodostojni ako i dalje bježimo od samoograničavanja i raspodjele resursa, čime potpomažemo eskalaciju globalne podjele i klimatske krize.

Nismo vjerodostojni što se tiče ”zapadnih” vrijednosti kao što su ljudska prava i solidarnost ako ne prihvatimo izbjeglice i dezertere te im ne ponudimo prostor sigurnosti.

Nismo vjerodostojni ako se – usprkos svom užasu brutalnosti ukrajinskog rata – ne nastavimo zalagati za temeljni zahtjev svih transformacija sukoba: sagledati svatko onu drugu stranu s njezinom poviješću i interesima te isprepletenošću s globalnom moći interesa.

Konferencija je naglasila kako rat u Ukrajini nije dokaz da je nenasilje nedjelotvorno, iz razloga što zapravo još uvijek nije razvijena jedna konzekventna nenasilna ”zapadna” politika.

Konferencija se pridružila glasu 11. opće skupštine Svjetskog vijeća crkava u Karlsruheu:

”Kao odgovor na rastuću militarizaciju, konfrontaciju i širenje oružja, pozivamo europske vlade i cijelu međunarodnu zajednicu da puno više ulažu u traženje i promicanje mira te jačanje mjera za mirno rješavanje sukoba, građansku transformaciju sukoba i procese pomirenja, umjesto širenja sukoba i podjela…[ii] Svjesni smo da u ratu nema ‘pobjednika’ i da nitko nikada ne bi trebao pribjeći ratu[iii].”

Church and Peace inzistira na tome da se ne diskreditira povjerenje u civilnu transformaciju sukoba i politička rješenja te se umjesto toga drži nenasilne vizije evanđelja – također i osobito u vremenima rata.

Istodobno se radi i o uvažavanju odluka naroda u Ukrajini i drugim područjima sukoba, a ipak i o držanju vizije o jednoj nenasilnoj alternativi otvorenom.

Biblija govori da je Noa odaslao golubicu koja se tek nakon drugog puta vratila s grančicom masline, znakom nade u novi početak.

Još uvijek golubica ne donosi maslinovu grančicu!

Nadamo se, molimo i ne damo se obeshrabriti u povjerenju prema Bogu mira.

_____________________

 

[i] Iz Egipta, Belgije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Kanade, Hrvatske, Litve, Nizozemske, Sjeverne Makedonije, Švedske, Švicarske, Srbije, Toga, SAD-a.

[ii] https://www.oikoumene.org/de/resources/documents/war-in-ukraine-peace-and-justice-in-the-european-region

[iii] Isto.

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva