Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 05. 06. 2023.
Prijava
Trenutak molitve u grkokatoličkoj katedrali u Kijevu (Foto: Screenshot zhyve.tv)

Carigradski vladika govorio u grkokatoličkoj katedrali u Kijevu

Autor: M. M. / 20. 01. 2023.

U petak je kijevskoj katedrali Uskrsnuća Kristova održana ekumenska molitva za jedinstvo kršćana koju je organizirala Ukrajinska grkokatolička crkve (UGKC).

Na molitvi su bili UGKC-ov poglavar Svjatoslav (Ševčuk) te predstavnici katoličkih, pravoslavnih i protestantskih crkava, među kojima je bio i nuncij nadbiskup Visvaldas Kulbokas. Svoja je razmišljanje iznio vladika Mihail (Aniščenko), voditelj misije Ekumenske (tj. Carigradske) patrijarhije u Ukrajini.

Skup je završen je pozivom velikog nadbiskupa Svjatoslava na molitvu da Bog čuva Ukrajinu.

Molitvi nisu nazočili laici, ali ju je prenosila Televizija uživo, UGKC-ov internetski medij.

Uoči skupa Religijska informativna služba Ukrajine prenijela je mišljenje protojereja Igora Šabana, predsjednik UGKC-ovog odbora za međukonfesionalne i međureligijske odnose, da je Molitveni tjedan (tj. osmina) jedna od rijetkih prigoda kada kršćani shvaćaju da podijeljenost Crkava i zajednica vodi u izolaciju i udaljavanje od Boga. (M. M.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva