Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 09. 06. 2023.
Prijava
Saborni hram sv. Klimenta Ohridskog u Skopju (Foto: Turistička zajednica Skopja)

Bugarska Pravoslavna Crkva priznaje autokefalnost pravoslavne Crkve Sjeverne Makedonije

Autor: D. P. / 23. 12. 2022.

Bugarska Pravoslavna Crkva priznala je autokefalnost Pravoslavne Crkve u Sjevernoj Makedoniji i očekuje dogovor sestrinskih Crkava o njezinu imenu, objavila je Informacijska služba istočne Crkve (Nachrichtendienst Östliche Kirchen – NÖK), a prenosi Kathpress.

Sveti sinod Bugarske Pravoslavne Crkve na zasjedanju 13. prosinca ”s duhovnom radošću” odlučio je poglavara ”Makedonske pravoslavne Crkve – Ohridska arhiepiskopija” prihvatiti kao ”Stefana, nadbiskupa Sjeverne Makedonije”, objavio je NÖK. Ta odluka Bugarske pravoslavne Crkve vrijedit će do ”svepravoslavne odluke” o pitanju imena Sjevernomakedonske Crkve, dodaje se u vijesti.

Bugarska Pravoslavna Crkva odbija oznaku ”Ohrid” za Pravoslavnu Crkvu Sjeverne Makedonije, jer se sama vidi kao nasljednicu antičke ohridske nadbiskupije. Istodobno, Grčka Pravoslavna Crkva i Ekumenska carigardska patrijaršija ne prihvaćaju oznaku ”makedonska”, budući Makedonijom označavaju sjeverni dio Grčke.

Srpska Pravoslavna Crkva u lipnju je priznala autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj Crkvi, pri čemu joj je preporučila da u ”bratskom dijalogu” s grčkom i drugim pravoslavnim Crkvama riješi pitanje imena.

Priznanjem autokefalnosti okončan je spor koji je trajao 55 godina. Makedonska Pravoslavna Crkva proglasila je 1967. autokefalnost od Srpske pravoslavne Crkve, što je u cijelom pravoslavnom svijetu bilo označeno kao šizma. Ekumenska carigradska patrijaršija početkom svibnja ove godine uspostavila je euharistijsku jedinstvo s Makedonskom pravoslavnom Crkvom, istodobno priznajući Srpskoj pravoslavnoj Crkvi pravo uredovanja u pravnim pitanjima između nje i Makedonske Crkve. Vodstvo Srpske pravoslavne Crkve potom je jednoglasno prihvatilo makedonsku autokefalnost.

Carigradska patrijaršija je međutim u svibnju isključila svako korištenje pojma ”makedonski” u imenu Crkve, koja stoga zasad službeno nosi naziv ”Makedonska pravoslavna Crkva – nadbiskupija Ohrid”. Srpska Pravoslavna Crkva prihvatila je taj naziv za razliku od Carigradske patrijaršije.

Uz Bugarsku pravoslavnu Crkvu, autokefalnost Makedonske pravoslavne Crkve priznale su i sestrinske crkve u Rusiji, Poljskoj, Antiohiji i Ukrajini. Grčka Pravoslavna Crkva još nije priznala autokefalnost jer smatra da ju može priznati samo Carigradska patrijaršija. Međutim, ekumenski patrijarh Bartolome I. već je donio odluku o prihvaćanju Makedonske pravoslavne Crkve u zajednicu pravoslavnih Crkava. (NÖK / Kathpress / IKA / D. P.)

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva