Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Saborni hram sv. Klimenta Ohridskog u Skopju (Foto: Turistička zajednica Skopja)

Bugarska Pravoslavna Crkva priznaje autokefalnost pravoslavne Crkve Sjeverne Makedonije

Autor: D. P. / 23. 12. 2022.

Bugarska Pravoslavna Crkva priznala je autokefalnost Pravoslavne Crkve u Sjevernoj Makedoniji i očekuje dogovor sestrinskih Crkava o njezinu imenu, objavila je Informacijska služba istočne Crkve (Nachrichtendienst Östliche Kirchen – NÖK), a prenosi Kathpress.

Sveti sinod Bugarske Pravoslavne Crkve na zasjedanju 13. prosinca ”s duhovnom radošću” odlučio je poglavara ”Makedonske pravoslavne Crkve – Ohridska arhiepiskopija” prihvatiti kao ”Stefana, nadbiskupa Sjeverne Makedonije”, objavio je NÖK. Ta odluka Bugarske pravoslavne Crkve vrijedit će do ”svepravoslavne odluke” o pitanju imena Sjevernomakedonske Crkve, dodaje se u vijesti.

Bugarska Pravoslavna Crkva odbija oznaku ”Ohrid” za Pravoslavnu Crkvu Sjeverne Makedonije, jer se sama vidi kao nasljednicu antičke ohridske nadbiskupije. Istodobno, Grčka Pravoslavna Crkva i Ekumenska carigardska patrijaršija ne prihvaćaju oznaku ”makedonska”, budući Makedonijom označavaju sjeverni dio Grčke.

Srpska Pravoslavna Crkva u lipnju je priznala autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj Crkvi, pri čemu joj je preporučila da u ”bratskom dijalogu” s grčkom i drugim pravoslavnim Crkvama riješi pitanje imena.

Priznanjem autokefalnosti okončan je spor koji je trajao 55 godina. Makedonska Pravoslavna Crkva proglasila je 1967. autokefalnost od Srpske pravoslavne Crkve, što je u cijelom pravoslavnom svijetu bilo označeno kao šizma. Ekumenska carigradska patrijaršija početkom svibnja ove godine uspostavila je euharistijsku jedinstvo s Makedonskom pravoslavnom Crkvom, istodobno priznajući Srpskoj pravoslavnoj Crkvi pravo uredovanja u pravnim pitanjima između nje i Makedonske Crkve. Vodstvo Srpske pravoslavne Crkve potom je jednoglasno prihvatilo makedonsku autokefalnost.

Carigradska patrijaršija je međutim u svibnju isključila svako korištenje pojma ”makedonski” u imenu Crkve, koja stoga zasad službeno nosi naziv ”Makedonska pravoslavna Crkva – nadbiskupija Ohrid”. Srpska Pravoslavna Crkva prihvatila je taj naziv za razliku od Carigradske patrijaršije.

Uz Bugarsku pravoslavnu Crkvu, autokefalnost Makedonske pravoslavne Crkve priznale su i sestrinske crkve u Rusiji, Poljskoj, Antiohiji i Ukrajini. Grčka Pravoslavna Crkva još nije priznala autokefalnost jer smatra da ju može priznati samo Carigradska patrijaršija. Međutim, ekumenski patrijarh Bartolome I. već je donio odluku o prihvaćanju Makedonske pravoslavne Crkve u zajednicu pravoslavnih Crkava. (NÖK / Kathpress / IKA / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva