Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 06. 2024.
Prijava
Sveti Cuthbert

Britanski čudotvorac sv. Cuthbert – svetitelj i iscjelitelj

Autor: Sandra Šimunić / 05. 10. 2023.

Saint Cuthbert živio je u 7. stoljeću na području sjeveroistočne Engleske i smatra se najviše voljenim engleskim svetiteljem. Pretpostavlja se da je dolazio iz plemenitaške obitelji.

Postoji legenda da je bio vojnik te da je imao viđenje anđela koji na noćnom nebu uznose dušu svetog Aidana. Nakon takvog viđenja došlo je do preobraćenja u njegovoj duši, a nešto kasnije se i zamonašio.

Otok na kojem je živio naziva se Sveti otok, a njegov naziv je Lindisfarne. Bio je prozorljivi iscjelitelj. Mnogi ljudi su u to doba ranog srednjeg vijeka, nazivanog još i mračno doba, dolazili iz dalekih krajeva kako bi vidjeli čovjeka za kojeg se smatralo da ga slušaju vjetrovi, ptice i morske struje.

Na ikonama često je izobražen kako se moli u moru, okružen vidrama koje ga utopljavaju i patkicama koje su u blizini njegove isposnice gradile gnijezda. Teško je danas zamisliti takvu scenu isposnika i molitvenika koji stoji strpljivo na molitvi u hladnom Sjevernom moru.

Sveti Cuthbert duhovno je čedo svetog Wilfrida te je u nekom trenutku svog života postao igumanom manastira koji se nalazi na otoku Lindisfarne, a svoje uzore je tražio u egipatskim pustinjacima.

Zanimljivost je da je i danas u nekim dijelovima dana teško doći na otok putujući cestom zbog izmjene plime i oseke tako da je potrebno poklonički put pažljivo isplanirati. U davna vremena putovanja su se daleko teže planirala, nego što je to slučaj s nama danas.

Sveti Cuthbert je imao potrebu za osamljeničkim životom te je u jednom trenutku napustio manastir i otišao živjeti u usamljeništvu na jednoj hridi u društvu s vidrama i drugim morskim bićima.

Još jedan od razloga zašto je bio voljen od naroda je njegova velika ljubav i milosrđe prema siromašnima.

U teškim vremenima za britansko otočje kada je ovdašnje stanovništvo bilo progonjeno od strane Vikinga, monasi su uzeli njegove netruležne mosti i pronosili su ih kroz čitav sjever dok se naposljetku nisu zaustavili u gradu Durhamu gdje se one i danas nalaze.

Zbog svega navedenog Sveti Cuthbert je dobio naziv Wonder worker of Britain – britanski čudotvorac.

Danas na otoku postoje ruine katedrale iz davnih vremena, ali na samoj hridi na kojoj se molio sveti Cuthbert postoji jedna malena kapelica otvorena za posjetitelje s raznih strana svijeta kojima se pruža mogućnost duhovnog doživljaja jednog davnog svetitelja, čudotvorca i iscjelitelja u magičnoj prirodi ponekad okupanoj suncem, a ponekad mističnoj, izgubljenoj u nepreglednim bespućima magle.

Djeliću mostiju svetog Cuthberta poklonila sam se u antiohijskom manastiru na zapadnom dijelu Engleske i od tog trenutka na neki način sam se uz njega vezala. Kažu da se vezujemo lakše uz svetitelje koji su nam po duhu bliski.

Ne znam po čemu mi je sveti Cuthbert blizak. Možda u ljubavi prema prirodi i čovjeku, a to je nešto što bi svako ljudsko biće u sebi trebalo imati.

Danas je moj dom i ovdje na teritoriju Engleske pa mi je prijeko potrebna i pomoć lokalnih svetitelja. Da bi život bio lakši.

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva